İzmir merkezli olarak Sivas, Gümüşhane, Kütahya, Çanakkale, Aydın, Denizli ve Muğla'da gerçekleştirilen polis baskınlarında gözaltına alınan 22 kişiye emniyette hukuka aykırı sorular yöneltildiği iddia edildi.

Polis baskınında gözaltına alınan öğretmen ve esnaflara sorulan sorular arasında, 'Neden zekat verdiniz, neden bağış yaptınız, hangi kitapları okuyorsunuz, gazete aboneliğiniz var mı' gibi sorular yöneltildiği ileri sürüldü.

İddialara göre, polis baskınları sonrası gözaltına alınarak İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen öğretmen ve esnaflardan bazılarından 'itirafçı' olmaları istendi.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

Emniyette gözaltındaki kişilere yönelik bazı sorulara itiraz eden avukatlar, bu soruların fişlemeye yönelik olduğunu, resmi ifade olarak kayda geçmediğini, bu nedenle şikayetçi olacaklarını dile getirdi. Avukatlar müvekkillerine ayrıca, "Bu örgütün lideri kimdir, kimleri zorla toplantıya götürüyorsunuz, sendika üyeliğiniz var mı?" şeklinde sorular sorulduğunu söyledi.

Şikayetçi olmaya hazırlanan avukatlar, gözaltına alınan bir esnafın ticari ve hukuki işlemlerinin soruya dönüştürüldüğünü belirtti.

Sorguda ayrıca bazı öğretmenlerin diğerlerinden ayrılarak başka bir odaya alındığı, bu odada öğretmenlere polisler tarafından, "Bizi hiç uğraştırma, söyle hemen kurtul, sen bize yardımcı olursan biz de sana yardımcı oluruz." denildiği iddia edildi.