Göz sağlığına dikkat edilmediğinde çok ufak dikkatsizlikler bile ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Gözdeki kızarıklık, sulanma, kapak şişliğinin bulaşıcı olabildiğini belirten uzmanlar, temas halinde mutlaka ellerin sabunla yıkanması uyarısı yapıyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Jale Aydınlı, göz sağlığına bebeklikten başlayarak her yaşta dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle bebeklerde, sürekli bilgisayar başında çalışanlarda ve şeker hastalarında göz sağlığına daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Jale Aydınlı, göz sağlığını korumak için alınabilecek önlemleri anlattı.

Dr. Aydınlı, alınması gereken 8 önlemi şöyle sıraladı: “Yakınması olmasa da, yeni doğan bebeğinizin göz muayenesini 1 yaşına kadar yaptırmayı unutmayın. Farkında olmadan gelişen bir katarakt veya tek taraflı yüksek görme kusuru olasılığı bu muayenede ortaya çıkabiliyor. Böylece bebeğiniz göz tembelliğinden korunmuş oluyor. Bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler göz kuruluğu ve alerji gibi yakınmalara neden olabiliyor. Erken yaşlarda görülen kırpıştırma şikayetleri, sadece göz kuruluğu ya da alerji gibi sorunlardan kaynaklanabiliyor. Ayrıca büyüme çağında olanlarda uzağı görmede soruna da neden olabiliyor. Aralıklı dinlenmeler ve gözleri kırpmak şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor. Sulanma, kaşıntı, okurken zorlanma, yakını ve uzağı görürken zorlanma, baş ağrısı, başı eğik tutarak okuma, kısarak bakma ve odaklanamama; göz hastalıklarının şikayetleri arasında yer aldığı için bu şikayetlerden bir veya bir kaçının gözlenmesi durumunda doktora görünmek gerekiyor. Şeker hastalığınız varsa muhakkak yılda bir kere göz dibi muayenesi yaptırın. Kendimizi güneşin UVA ya da B gibi güneşin zararlı ışınlarından (UVA/B) korumak için polaroidözelliğini taşıyan gözlükleri tercih etmek gerekiyor. Takılmadığı sürece ileri yaşlarda katarakt ve görme noktasında hassasiyet neden olabiliyor. Özellikle gözle direk temas eden rimel, göz kalemi gibi makyaj malzemelerini ortak kullanmayın. Gözdeki kızarıklık, sulanma, kapak şişliği bulaşıcı olabiliyor. Temas halinde mutlaka ellerinizi iyice sabunlu suyla yıkayın. Göze gelen ani bir darbe ya da yabancı cisim kaçması halinde ovalanmadan sadece bol suyla yıkanıp hemen doktora başvurun.”