Greenpeace, Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyünde termik santral kurmak için 6 binden fazla zeytin ağacının kesilmesinden sorumlu kişilere cezai müeyyide uygulanması için konunun üzerine gideceğini bildirdi. Greenpeace ve Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, Kolin Şirketler Grubu’nun Yırca’da yapmayı planladığı kömürlü termik santral planlarından vazgeçtiğini kaydetti. Yırca halkının mücadelesinin haklılığının bir kez daha kanıtlandığını, santralin ise vereceği zararlar sebebiyle Türkiye’nin hiçbir yerinde yapılmaması gerektiğini söyledi.

İlk günden itibaren projenin hukuka aykırı olduğunu ve hukuki sürecin beklenmesi gerektiğini ifade ettiklerini belirten Av. Bayram, “Buna rağmen, hukuksuz ve usulsüzce 6 binden fazla zeytin ağacı kesildi. Bugün Greenpeace ve Yırcalıların birlikte açtıkları davada alınan, ‘acele kamulaştırmanın iptali’ kararının kısmen onaylanması ve ÇED kararı dahil olmak üzere projeye karşı başlatılan hukuk süreçlerinde alınan sonuçlar üzerine Kolin Şirketler Grubu, kömür yakıtlı termik santral projesini Yırca köyü zeytinliklerinde hayata geçirmeyeceğini ifade etti. Yırcalıların mücadelesi kazandı.” dedi.

Kömürlü santrallerin dünyanın her köşesinde zarar verdiğini dile getiren Bayram, "Bundan sonraki süreçte, Yırca’da 6 binden fazla zeytin ağacının kesilmesinden sorumlu olan bütün kişilere karşı cezai sorumlulukların üzerine gideceğiz ve Yırca köylülerinin yanında olacağız. Kömür yakıtlı termik santraller, yerel, bölgesel ve küresel çapta geri dönüşü mümkün olmayan büyük çevre tahribatına ve ölümcül sağlık etkilerine neden olur. Kömürlü termik santraller astım, bronşit, kanser gibi pek çok ciddi hastalığın nedeni. Bu nedenle kömür projeleri sadece zeytinliklerde değil, yeryüzünün her köşesinde, hayatın olduğu her yerde izin verilmemesi gereken projelerdir. Bu nedenle Yırca’da olduğu gibi kömür santrallerine karşı mücadelemiz devam edecek. Türkiye, yeryüzü ve insan sağlığını riske atmadan, enerji verimliliği ve temiz enerji politikaları ile hem enerji ihtiyacını karşılayabilir hem de daha fazla istihdam yaratabilir." diye konuştu.

Greenpeace’in köylülerle birlikte açtığı yürütmeyi durdurma davasında Danıştay 6. Dairesi tarafından, kömür yakıtlı termik santral projelerinde acele kamulaştırma yapılamayacağı ve Zeytin Kanunu'nun zeytinlikleri koruyan hükümleri gereğince acele kamulaştırma kararının Aralık 2014’te esastan iptal edilmesi kararı alındı. EPDK ve Kolin Şirketler Grubu ise kararı temyize taşıdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndaki temyiz süreci bu hafta sonuçlandı. Kurul, Danıştay 6. Dairesi’nin kararını kısmen onayladı. Kararın gerekçesi henüz açıklanmadı. Kararın kısmen onanması kararının ardından Kolin, yaptığı bir açıklamayla Yırca’da zeytinlik arazilerde kurmayı planladığı termik santralden vazgeçtiğini, projenin zeytinlik olmayan başka bir yerde yapılacağını duyurdu. Bununla birlikte Yırca köylüleri ve Greenpeace tarafından açılan Kolin Termik Santrali ÇED Olumlu Kararı’na karşı da bir süre önce yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. ÇED kararına karşı hukuki süreç devam ediyor.