Metal sektöründe yaklaşık 15 bin işçiyi kapsayan grev kararı alan Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na bazı sendikalar destek ziyaretinde bulundu. Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Bu sektörde yapılacak mücadele bir hak arama mücadelesinden çok sınıf mücadelesine dönüşür. Bunu geçmişte de yaşadık, bugün de yaşıyoruz." dedi.

Aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve alt sendikaların da bulunduğu kuruluşlar, Metal İşçileri Sendikası'nın grev kararına destek verdi. 29 Ocak’ta başlaması planlanan grev öncesi sendikanın Bostancı'daki merkezinde destek toplantısı yapıldı. Destek toplantısına KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Yönetim Mehmet Soğancı ile DİSK'e bağlı diğer sendikaların yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Verilen desteğe duyduğu memnuniyeti dile getiren Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu, metal sektörünün Türkiye açısından en önemli sektör olduğunu belirtti. Serdaroğlu, "İşçiler arasından da farklı bir profile sahiptir. Sınıf bilincinin yüksek olduğu bir sektördür. Ama işveren ve sarı sendikaların da son derece güçlendirildiği bir sektördür. Yani bu sektörde yapılacak mücadele bir hak arama mücadelesinden çok sınıf mücadelesine dönüşür. Bunu geçmişte de biz yaşadık bugün de yaşıyoruz " dedi.

12 Eylül döneminde Maden İş Sendikası’nın verdiği mücadele de benzer şeylerin yaşandığını anlatan Serdaroğlu, "2010 yılında bize dayatılan o günkü rakamı reddettik ve iş yerinde toplu bir grevi ortaya koyduk." dedi. Metal işçilerinin çalıştığı ortam ve ortaya koydukları performansın karşılığını alamadığını belirten Serdaroğlu, "Türkiye'de metal sektörü ortalamanın altında bir pay alıyor. Ülkenin ekonomisini, ihracatını sırtlamasına rağmen böyle bir durumun ortaya çıkması, belirli politikalar sonucu oluşturulmuştur." şeklinde konuştu. Düşük ücretlerle çalışan bir işçi profili oluşturulduğunu belirten Serdaroğlu, birçok kez önlerin kesilmek istenmesinde bu kontrolün kaybedilmek istenmemesi faktörünün yer aldığını belirtti.

BEKO: BAŞIMIZI YASTIĞA KOYDUĞUMUZDA RAHAT DEĞİLİZ

Destek ziyaretinde konuş DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, sorumluluk bilinci ile Metal İşçileri Sendikası'nın eylemine destek verdiklerini söyledi. Beko, "Açlığın, sefaletin hüküm sürdüğü bir yerde, böyle bir süreçte biz sendikacılar olarak akşam eve gittiğimizde, başımızı yastığa koyduğumuzda biz rahatsız olan bir konfederasyonuz. Onun için yapılacak olan sadece metal iş sendikasının grevi değil; aynı zamanda Türkiye'de ekonomik, siyasi, demokratik ve sosyal hak mücadelesi veren kurumlarla, kuruluşlarla el ele, yan yana, omuz omuza olacağız." ifadelerini kullandı.

KESK Genel Başkanı Özgen de, çalışanları sözde toplu sözleşme ve düşük maaş zamlarına mahkum edildiğini belirterek, "Kamu ve özel sektörde çalışan işçilerin hem ücretlerini düşürme, hem de açlık sınırı altında ücretlere mahkum etme yönündeki politikalar aslında hükümet ve işverenlerin bu ülkede uzun süredir ortak yürüttükleri politikalardır." diye konuştu.