7 Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimleri sonucunda tek parti iktidarının sona ermesi ile gözler, ekonomiye ve iş dünyasına çevrildi. Seçimleri demokrasi açısından kazanım olarak gören iş dünyası, güçlü bir koalisyonla Türkiye’nin yapısal reformları hayata geçirmesini istiyor. ‘Laf olsun’ diye bir koalisyona sıcak bakmayan iş çevreleri, ortak akıl ve uzlaşma kültürü içinde meselelerin ele alınması gerektiğini, özellikle de acilen hukukun tesis edilmesi gerektiğini vurguluyor.

'HUKUK OLMAZSA EKONOMİK VE SİYASİ İSTİKRAR OLMAZ'

Hür Sanayici ve İşadamları (HÜRSİAD) Başkan Yardımcı Bülent Şahin, Türkiye’de acilen tamir edilmesi gereken konuların başında hukukun yeniden tesis edilmesinin geldiğini söyledi. Şahin, bu konuda partilerin çalışma yapacağına inandığını belirtti. Hukukun olmadığı yerde siyasi ve ekonomik istikrardan bahsedilemeyeceğini dile getiren Şahin, "Halk uzlaşmadan yana bir tavır sergiledi. Halk, bu işin uzlaşma ve diyalogla bundan sonra bir araya gelerek çözülmesinden yana bir tavır sergiledi. Partilerde bunu dikkate alarak bunun gereğini yerine getirecekler diye düşünüyoruz. Neticede bütün partilerin ortak hedefi yaşanabilir bir Türkiye’dir. Yani hukukun üstün olduğu, bireysel hak ve özgürlüklerin üst seviyede olduğu, hiç kimsenin ötekileştirilmediği, insanların gelecek adına daha umutlu bir Türkiye.” dedi.

'OLACAKSA DA GÜÇLÜ BİR KOALİSYON OLSUN'

Afyonkarahisar Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı (AFSİAD) Hüseyin Şehitoğlu da, milletin iradesinin parlamenter sistemde belli olduğunu belirterek, iş dünyası olarak yapısal reformları hızla yerine getirebilecek güçlü bir koalisyondan yana olduklarını söyledi. İş dünyası olarak Türkiye’de güven ve istikrarın bozulmadan devam ettirilmesini beklediklerini vurgulayan Şehitoğlu, "Bu konuda siyasi partiler büyük fotoğrafa bakarak Türkiye’nin gelişmesinde ve gelişmiş ülkeler seviyesinin de önüne geçme noktasında millete hizmet edeceklerine inancımız sonsuzdur. Ekonominin sürdürülebilirliğine bütün partilerin katkı sağlamasını bekliyoruz.” diye konuştu. Şehitoğlu, koalisyon yapılacaksa bile ‘laf olsun’ diye bir koalisyon yapılmaması gerektiğini ifade ederek, yapısal reformların ve ciddi bir hükümet programlarının devreye girebileceği ciddi bir koalisyon kurulmasından yana olduklarını dile getirdi. Şehitoğlu, herkesin her türlü fikrinin samimi bir şekilde ortaya koyması gerektiğini anlattı.

'SON SÖZÜ HALK SÖYLEDİ, HALK YERİNE GETİRMELİ'

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdülkadir Konak ise son sözü halkın söylediğini buna göre siyasi partilerin de kısa sürede bu işi çözmesi gerektiğine dkkat çekti. Milletin kavga, gerilim istemediğini açıkça sandıkta belli ettiğini ifade eden Konak, “Son sözü halk söyledi; ‘kavga, dövüş etmeyin’ dedi. ‘Birbirinizi kırmayın, kol kola girin’ dedi. Bunun üzerine söylenecek fazla bir şey yok. Ancak biz esnaf ve sanatkarlar olarak istikrardan yanayız. Kriz istemiyoruz. Bir an önce partilerin de bu işi çözmesi gerekiyor. Siyasi ve ekonomik istikrar bozulmadan bu iş çözülmesi gerekiyor.” dedi.