11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Süleyman Şah Türbesi’nin naklinin doğru bir karar olduğunu belirterek, Türkiye sınırı kenarında oluşturulan aynı miktarda toprağın hukuki zemine oturtulması gerektiğini söyledi.

Babası Ahmet Hamdi Gül’ün rahatsızlığı nedeniyle Kayseri’ye gelen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni seçilen Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar’ı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Gül, Süleyman Şah Türbesi’nin nakledilmesinin doğru bir karar olduğunu söyledi. Gül, “Türbenin nakli doğur bir karar olmuştur. Ben de bu kararı doğru buluyorum. Aslında ben çok önceleri Suriye, uzun sürecek bu kaosun içerisine girince, Suriye’nin bütün bu bölgelerdeki sonsuz ve neticesi nereye varacağı bilinmeyen çatışmaların içerisine girince, oradaki türbeyi ve oradaki toprağımızı o şekilde korumanın doğrusu çok zor olacağını hep paylaşmıştık. Bunun bir şekilde takas edilmesinin doğru olduğunu söylemiştim. Şimdi yapılan o aslında.” dedi.

Özellikle muhalefetin toprak kaybedildiğiyle ilgili iddialarına da Gül, toprak kaybının söz konusu olmadığını ancak burasının hukuki zemine oturtulmasının isabetli olacağını vurguladı. Gül şunları söyledi: “Toprak kaybı bu anlamda söz konusu değildir. Oradaki 10 dönüme yaklaşan toprağa karşılık sınırımızda yeni bir 10 dönümlük toprakla takas edilmiştir. Bunun tabii ki hukuki bir zemine oturtulması çok isabetli olacaktır. Şu anda fiili bir durum vardır. Belirsizliklerden dolayı. Türbe daha önce de yer değiştirmişti maalesef. En son baraj inşaatı sebebiyle. Dolayısıyla orijinal yerinde değildi. Ecdadımızın hatırasına saygı duyulacak şekilde ve onu en güzel şekilde manevi bir yerde muhafaza ederek yaşatmak hepimizin tabi ki borcudur. Tekrar söylüyorum, Suriye içerisindeki bu kaosun ne zaman biteceği belirsiz. Ve bunun çok uzun süreceği kanaatindeyim. Bu çerçevede aynı miktardaki toprağı sınırımızın kenarında oluşturarak oraya naklinin doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.”

Ayrıca, siyasete girmesiyle ilgili fikrinin değişip değişmediğinin sorulması üzerine Gül, “Bizim devrettiğimiz görevleri arkadaşlarımız layıkıyla yerine getiriyor. Bundan dolayı memnunum.” cevabını verdi.