Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak hakkında manevi tazminat davası açtıklarını, disiplin ve suç soruşturması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) başvurduklarını bildirdi.

Avukat Nurullah Albayrak'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Ankara Cumhuriyet Başsavcısı tarafından 23.03.2015 tarihinde KPSS soruşturması gerekçesi ile bir basın açıklaması yapılmıştır. Hukuk ilkelerini yok sayan bu açıklama nedeniyle Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na disiplin ve suç soruşturması başlatılması için başvuru yapılmış, ayrıca görev dışına çıkılarak yapılan açıklama nedeniyle kendisi aleyhine manevi tazminat davası açılmıştır.

Başsavcılık tarafından yapılan açıklama, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla tanınıp korunan, adil yargılanma hakkı kapsamında yer alan masumiyet karinesi ile lekelenmeme hakkı, hakim ve Cumhuriyet savcısının tarafsızlığı ile mahkemelerin bağımsızlığı ilkeleri yanında ilgililerin kişilik hakları ve soruşturmanın gizliliği prensipleri yok sayılarak yapılmıştır.

Başsavcılık eğer bir açıklama yapacaksa, adil yargılanma hakkının en önemli unsurlarından olan masumiyet karinesinin ihlalini önleme adına açıklama yapmalıdır. Masumiyet güvencesinin tavizsiz bir şekilde gerçekleşebilmesi için soruşturmanın gizliliği ilkesinin hayati bir öneme haiz olduğunu gösterme adına yapmalıdır. Soruşturma evresinde ismi geçen kişilerin 'suçlu' olarak kamuoyuna duyurulmasına sebebiyet verilmemesi için yapılmalıdır. Anayasa, AİHS, TCK., CMK. ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla tanınıp korunan, adil yargılanma hakkı kapsamında yer alan masumiyet karinesi ile lekelenmeme hakkı ve soruşturmanın gizliliği prensipleri göz önünde bulundurularak açıklama yapılmalıdır. Yoksa, soruşturmanın gizliliğini ihlal eder tarzda ve henüz yargılaması başlamamış kişilerin suçlu ilan edilmesini sağlamak adına değil. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."