Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en büyük sınır kapısı olan Edirne Kapıkule’de gurbetçi araçlarıyla tamamen doldu.

Avrupa’nın farklı ülkelerinden yaşayan gurbetçiler, her yaz temmuz ayının başından itibaren anavatanlarına doğru yola çıkıyor. Yaz tatilini fırsat bilen gurbetçiler binlerce kilometrelik yolu katettikten sonra Türkiye sınırına ulaşıyor. Gurbetçilerin aynı anda yola çıkmaları ve genellikle aynı sınır kapısını kullanmaları nedeniyle yoğunluk oluşuyor. Gurbetçi vatandaşlar Türkiye’ye girişlerinde en çok Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanıyor. Grubetçilerin aynı anda gümrüğe gelmeleri Türkiye’ye giriş sürelerini uzatıyor.

BİR DİZİ TEDBİR ALINDI

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, gurbetçi sezonu olarak bilinen temmuz-eylül döneminde herhangi bir sorunun yaşanmaması için bir dizi tedbir aldı.
Öncelikle gurbetçilerin yola çıkmadan önce gümrük sahalarındaki yoğunlukları görebilmeleri için bütün gümrük kapılarına 24 saat canlı yayın yapan kameralar yerleştirildi. Gurbetçilerin işlemlerinin hızlı yapılması için bütün personelin izinleri kaldırıldı.

Gümrüğün resmi internet sayfasında yoğunluklarla alakalı en güncel bilgiler verme hizmeti başlatıldı. Türkiye’ye girişteki peronların tamamında 26 personelin aralıksız gurbetçilere hizmet sunması için düzenleme yapıldı. Buna rağmen aynı anda yola çıkan gurbetçiler, cuma gününden bu yana Kapıkule Sınır Kapısı’nda yoğunluğa neden oldu.
Pazar gününde ise Türkiye’ye rekor bir giriş gerçekleşti. Gümrük sahasının tamamı gurbetçi araçlarıyla doldu. Bir uçtan diğer uca kadar tıklım tıklım dolan sahada bekleyen gurbetçiler korna çalarak tepkilerini dile getirdi.

GURBETÇİLER ŞİKAYETÇİ

Bu arada son 48 saat içerisinde 13 bin civarında araç ve yaklaşık 60 bin civarında gurbetçi yurda giriş yaptı. Tepkisini dile getiren gurbetçilerden Fuat Ertem, 30 saat süren yolculuğun ardından Kapıkule’ye geldiklerini, Türkiye giriş yapmak için ise gümrük sahasında 2 saatten bu yana beklediklerini söyledi. Ertem, "Yoğunluğun nedeni hepsinin boş iş yapmasındandır. 50 tane sınır geçiyorsun, işlemlerin tak tak yapılıyor. Şuraya geldiğin zaman bu sorunlar çıkıyor." eleştirisinde bulundu.

Yaklaşık 35 saat süren yolculuğun ardından gümrüğe geldiklerini belirten Enis Koçak ise "Bu saatten beri güneşin altında gümrükte bekliyoruz. Yazık, günah bize. Hasta insanız. Bu vatan bizleri de düşünsün. Türkiye’yi sevdiğimiz için vatanımıza geliyoruz. Bizleri de düşünsünler." diye konuştu.

Kerim Tanır, gümrük sahası içerisinde 1 saat 20 dakikada ancak 50 metre ilerleyebildiklerini ifade ederek "4 tane sınır kapısı geçtim. Hiçbir tanesinde bizim Türk polisi kadar böyle arabayı incelemiyorlar. Soruyorlar, insanın tipine bakıp tamam geç diyorlar. Burada çok fazla inceleme yapılıyor ki en az bir tane araba toplandı." şeklinde konuştu.

Resul Kapan da Türkiye’nin şu anda bulunduğu şartların süper olduğunu ifade ederek Allah’ın Başbakan’dan Cumhurbaşkanı’ndan razı olmasını istedi. 5 -6 ülkeden geçiş yaptıklarını ifade eden Kapan, burası gibi bir hizmeti bulamadıklarını kaydederek durumu 'Süper' olarak değerlendirdi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın son 48 saat içerisinde sadece Kapıkule Sınır Kapısı’ndan 18 bin araç ve 60 bin civarında yolcunun giriş yaptığını belirtti. Kapıkule’nin şu anda en yoğun sınır kapısı olduğunu ifade eden Yalçın, canlı yayın kameralarından İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule ve Dereköy kapılarının bomboş olduğunun görüleceğini kaydetti. Bu durumun ister istemez yoğunluğa neden olduğunu anlatan bölge müdürü, bu duruma rağmen gümrükte akıcı bir trafiğin olduğunu söyledi.