Eski Kültür ve Turizm Bakanı, Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Türkiye’nin Suriye’de bulunan Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi ve Karakolu’na operasyon düzenleyerek burayı boşaltmasını değerlendirdi. Günay, "1938-1939’da dünya savaşı eşiğinde Hatay'ı vatan topraklarına katmayı başaran Türkiye, dün Lozan'dan bu yana ilk kez toprak kaybetmiştir." dedi.

Ertuğrul Günay, Türkiye’nin, ‘Şah Fırat’ operasyonuyla Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Süleyman Şah'ın kabriyle Suriye'de sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşımasını değerlendirdi.
Günay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Osmanlıların atası Süleyman Şah'ın türbesinin terk edilmesi hakkında çok şey yazıp söyleyeceğiz; özü şudur: Dün, ecdadın kemikleri sızladı. Süleyman Şah, Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Bey Gazi'nin dedesi, Ertuğrul Bey Gazi'nin babası olduğu kabul edilen bir tarih büyüğümüzdür. 1227'de vefat ettiğinde defnedildiği yer tarih boyunca bizim için milli ve manevi emanet ve türbesi Lozan'da Türk toprağı sayılmıştır. 1938-1939'da, dünya savaşı eşiğinde Hatay'ı vatan topraklarına katmayı başaran Türkiye, dün Lozan'dan bu yana ilk kez toprak kaybetmiştir. Yaşanan toprak kaybı -üç yıl önce resmi kurullarda yanlış olduğunu söylediğim- Suriye politikasının ve asılsız büyük iddiaların iflasıdır. Daha elim ve vahim olan ise güneyimizde, yeni bir Afganistan girdabı oluşmasında vebali olanların, hala bir başarıdan söz edebilmesidir."