Türkiye Esnaf ve sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, günde kişi başı 40 gram ekmek israf edildiğini belirterek, ekmek israfının her geçen gün arttığını ve yıllık 3 milyar lirayı aştığının altını çizdi.

İsrafın ekonomik boyutunun çok yüksek bir seviyeye ulaştığına işaret eden Palandöken, yazılı açıklamasında, "Kişi başı günlük 40 gram ekmeğin israf edildiği kayıtlarda görülmektedir. Bu da ekmek israfını önlemek için çok yönlü çalışmaların yapılmasının kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Bu açıdan kamu spotları israfın önlenmesi bakımından önemli katkı sağlamaktadır." dedi.

"İSRAF AZALIRSA BUĞDAY İTHALATI DÜŞER"

Ülke nüfusunun 76 milyonu geçtiğini ve yıllık israf edilen ekmeğin ekonomik değerinin 3 milyarı aştığının altını çizen Bendevi Palandöken, şöyle dedi:
"Kişi başı ekmek israfı günlük 40 gr’dır. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu, ekmeğin 2,80 TL olan kg birim fiyatından hareketle 3 milyarı geçmektedir. Toplum olarak israf önlemek için bayat ekmekleri peksimet ve birçok tatlının ana maddesi olarak kullanırsak bu israf yarı yarıya kadar düşer. Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile 208 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte, 324 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca maaş alabilmekte, 900 bin öğrenciye 10 ay süreyle 300 er lira burs verilebilmektedir. Ya da; 100 yataklı 160 hastane, yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 35 havaalanı, 16 derslikli 1000 okul, 300 öğrenci kapasiteli 500 yurt, 1000 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilmektedir. Bu hizmetlerin yapılabilmesi için özellikle hastane, lokanta, öğrenci, iş yeri, kamu ve özel yemekhaneler ile misafirhanelerin ekmek israfını önlemek için özel önlem almaları kaçınılmaz. İsraf azalırsa yurt dışından geçen yıl yapılan 250 milyon dolarlık buğday ithalatı da düşer. Çünkü bir yılda israf edilen ekmek ülkemizin 30 günlük ihtiyacı kadardır."