İETT'nin yeni projesi, güneş panelli otobüs yarın Eminönü-Esenler arasında ilk seferini yapacak. İlerleyen zamanlarda çok sayıda güneş panelli otobüs olacağı, proje ile akü tasarrufu sağlamanın amaçlandığı belirtildi.

İETT, güneş panelli 33Y kodlu otobüsü İETT Topkapı Garajı'nda basına tanıttı. Yarın ilk seferine çıkacak olan otobüs Eminönü ile Esenler arasında sefer yapacak. Tavanının 15 adet güneş paneli ile kaplandığı otobüste önemli oranda akü tasarrufu sağlanması planlanıyor. Güneş panellerinden elde edilen enerji, wifi sistemi, yolcu için oluşturulan şarj üniteleri, sesli anons sistemi, araç içi kamera ve İstanbul kartlarının okutulduğu cihazlarda kullanılacak. Böylece akünün üzerine binen yükün hafifletilmesi ve yakıt tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

Projeyi gerçekleştirirken dünyadaki örnekleri incelediklerini belirten İETT görevlisi Fatmanur Yılmaz, “Şehirler arası otobüslerde de bu uygulama var. Fakat toplu taşımada ilk defa İETT projelendirdi.” dedi. Güneş panellerinin yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Burada çevresel farkındalığı vurgulamak istiyoruz. Güneş panelleri, aracın içinde elektrikle çalışan sistemi destekleyecek. Örneğin güneşten aldığı enerjiyle aracın içinde bulunan ekran, wi fi sistemi, yolcu için oluşturulan şarj üniteleri, sesli anons sistemi, araç içi kamera ve aynı zamanda İstanbul kartlarını okuttuğumuz cihaz çalışacak. Böylece enerji tasarrufu sağlayacağız. Güneş panelleri aküye destek olduğu için alternatörün yükü hafifletilmiş olacak. Böylece yakıt tasarrufu sağlanacak. Son olarak küresel ısınmaya sebep olan gazların salınımı azaltılmış olacak.” ifadelerini kullandı.