Geçen Pazar günü Güneş'te meydana gelen büyük patlamanın ardından Dünya için radyasyon tehlikesi ortaya çıkmışken, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Gözlemevi'nde kaydedilen yeni bir parlama büyüklüğü ile dikkat çekti. Uzmanlar, dün kaydedilen parlama görüntülerinin büyüklüğünü 12 tane Dünya'nın yan yana gelerek oluşturacağı mesafe ile eşit olduğunu açıkladı.

Enerji nakil hatları ve GPS sistemlerinde arızalara yol açacağı endişesi ile Güneş'te meydana gelen patlamalar büyüklerine göre Dünyadan endişe ile takip ediliyor. Seyirlik olarak dikkat çeken görüntülere sahne olan bu patlamalardan biri geçen Pazar günü kaydedilmişti. İletişim araçlarında kesintilerine yol açabileceği uyarısında bulunulan patlamalar aynı zamanda radyasyon tehlikesi de oluşturuyor.

Benzer bir parlama görüntüsü de dün itibariyle İstanbul Üniversitesi'ndeki gözlemevinde kaydedildi. Saat 11.30 sıralarında meydana gelen ve teleskobun kaydettiği görüntüler, o sırada gözlem yapan Çocuk Üniversitesi öğrencilerinde büyük merak uyandırdı. İÜ Çocuk Üniversitesi Astronomi ve Uzay Programı öğrencilerinin tanıklık ettiği parlamanın görüntüleri kaydedildi. Her biri dünyanın birkaç katı büyüklüğündeki, iki lekeli büyük bir güneş leke gurubunun ortasında gerçekleşen parlamanın son yılların en büyük parlamalarından biri olduğu tahmin ediliyor.

Parlamanın büyüklüğünü kıyas yaparak açıklayan uzmanlar dikkat çeken bir veri ortaya koydu. Buna göre parlamanın uzunluğunun güneş yüzeyinde yaklaşık 12 tane dünyanın yan yana gelebileceği bir mesafeye karşılık geldiği belirtildi.