2015 yılının en önemli gök olaylarından olan tam güneş tutulması, İzmir’den de heyecanla takip edildi. Vatandaşlar, çıplak gözle bile tutulmayı rahatça görebildi. Türkiye’den parçalı olarak gözlenen tutulma, batı illerinden başladı. İzmir’de de seyretmek isteyenler Konak, Bornova, Karşıyaka gibi merkez ilçelerde önceden hazırlanan yerlerde toplandı. Bu yerlerden biri de Tarihi Havagazı Fabrikası oldu. Saat 09.48’den itibaren gözlenmeye başlanan tutulmayı seyretmek için yüzlerce öğrenci de öğretmenleri eşliğinde geldi.

Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girerek açısal büyüklüğüyle ışığı örtmesi sonucu oluşan güneş tutulması, İzmir’de de gözlendi. Ege Üniversitesi (EÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nce, 10.00-13.00 saatleri arasında Konak ilçesi Alsancak semtindeki Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gözlem yapıldı. Parçalı güneş tutulmasını seyretmek için buraya gelen çok sayıda kişi, röntgen filmleriyle gözlemledi. Saat 09.48’de başlayan tutulma, 11.51’de Güneş'in yüzde 40’lık bölümünün kaplanmasıyla daha net görüldü. Havanın bulutlu olması sebebiyle çıplak gözle de seyredilebildi.

Güneş tutulması hakkında bilgi veren EÜ Fen Bilimleri Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Evren, az rastlanan gök olaylarından biri olduğunu belirterek, “Yılda birkaç defa olur ama her ülkeden görülmez. Bizim ülkemizde uzun bir süre güneş tutulması görülmeyecek. Bu seferki parçalı bir güneş tutulması. Güneş'in yüzde 40’ı kadar örtülecek ve ülkemizin her yerinden görülebilecek. Tutulma, batı şehirlerinden başlayıp daha sonra doğu şehirlerine kadar izlenebilecek. Şu anda Ay, saatte 2 bin kilometrelik bir hızla Dünyamız'la Güneş arasında giriyor. Güneş ışınlarını keseceği için gölgesi Dünya'nın üzerine düşecek. Gölgeli alan içinde kalan kişiler, gökyüzüne baktığında Güneş'in bir kısmını kapalı olarak görecek.” dedi.

Türkiye’de en son 1999 ve 2006 yıllarında tam tutulma olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Evren, “Hepsinin türleri, süreleri, göründüğü alanlar değişik. 2025 yılına kadar ülkemizde izleyebileceğimiz bir tam tutulma yok. Tam tutulma sırasında gökyüzü kararıyor ve yıldızlar çıkıyor ancak bugünkü durum öyle değil. Bugün sadece yarısı kadar bir kapanma olacak ama Norveç’in üstündeki denizlerdeki adalarda tam tutulma izlenebilecek.” diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ

Nadir görülen tutulmayı takip eden vatandaşlar da heyecanlandı. İlk kez bir tutulmaya şahit olan çocuklar, “Çok keyifli ve heyecanlıydı.” derken yetişkinler ise, “Çok güzel. Bunlar unuttuğumuz şeyler. Bunun bir parçası olmak, insanı heyecanlandırıyor. Hava bulutlu, keşke daha net görebilseydik.” dedi.

Bornova ilçesi Büyük Park'ta da güneş tutulması heyecanı yaşandı. Burada toplanan vatandaşlar, alana kurulan teleskoplarla tutulmayı seyretti.