Çevreci enerji kaynağı güneşten elektrik üretiminde en büyük sıkıntı panellerin kirlenmesi. Bu yüzden verimlilik azalıyor, yüksek temizlik bedelleri ödeniyor. Gediz Üniversitesi öğrencileri, güneş panellerinin kendi kendini temizlemesini sağlayacak özel bir kaplama geliştirdi. TÜBİTAK destekli proje, yenilenebilir enerji sektörünü önemli bir dertten kurtaracak.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Başak Kaya ve Ömer Çağrı Avcar, teknolojide bir yeniliğe imza attı. Mucit gençler, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Mehtap Özdemir Köklü ile güneş panellerinin kendi kendini temizlemesini sağlayacak bir kaplama geliştirdi. Yrd. Doç. Dr. Köklü, çevreci enerji kaynaklarından olan güneşten elektrik elde edilirken karşılaşılan en büyük sıkıntılardan birinin, panellerin kirlenmesi olduğuna dikkat çekti. Bu yüzden elektrik üretiminde yüzde 15’lere varan kayıplar yaşandığını ve yüksek tutarda temizlik harcaması yapılmak zorunda kalındığını dile getirdi: “Tozlar, çiçek polenleri ve kuş pislikleri, panellerin üzerini kaplayarak güneş ışınlarının geçmesini engelliyor. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmeleri gerekiyor. Bu çevreci kaynaktan enerji elde edilmeye çalışılırken kullanılan kimyasal temizleyicilerle bir yandan da çevre kirletiliyor. Temizlik işlemi sırasında yüzeyi çizilen panellerin ömrü ve enerji verimliliği azalıyor, üretim maliyeti de ciddi oranda artıyor. Öğrencilerimizle geliştirdiğimiz kaplama ise panellerin, dışarıdan hiçbir müdahale gerekmeden kendi kendini temizlemesini sağlıyor. Böylece enerji üretiminde yüzde 15’e varan kayıplar ve yüksek temizlik maliyetleri ortadan kalkacak, yenilenebilir enerji sektörü milli bir teknoloji kazanmış olacak.”

Öğrenciler Kaya ve Avcar da insanlığa yeni bir teknoloji sunacakları için mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getirdi: “Bir hayalle başlayan projemizin bu noktaya gelmesinde bize her türlü desteği veren üniversitemize, hocalarımıza ve TÜBİTAK’a ne kadar teşekkür etsek az.”