Türkiye'nin Güney Kore'ye 65 yıl önce asker göndermesiyle başlayan 2 ülke dostluğu, kültür turizmiyle gelişiyor. Türkiye'nin, 65 yıl önce zor günlerinde askeri destek göndermesine minnet duyan Güney Koreliler günümüzde; 'Vefalı Dost Türkiye', 'Biz Evimizde Mutluyuz', 'Türkye-Güney Kore Kardeştir' ve 'Kan Kardeşi (KANKA)' projeleriyle Anadolu medeniyetlerini tanıma turuna çıkıyor.

Avrupalı ve Rus turistler gibi deniz, kum ve güneş turizmini tercih etmeyen Koreliler, Anadolu medeniyetleri eserlerini yakından tanımak ve 65 yıl önceki yardıma vefa göstermek için 10 günlük tura çıkıyor. Uzak Doğulu turistler, turlarına İstanbul'dan başlayıp, Side Antik Kent'te sonlandırıyor. Cihan'a açıklama yapan Krizantam Turist Seyahat Acentesi Güney Kore Küktür Turizmi Uzmanı Dr. Yeondong Hwang, Anadolu turlarının amacının, vefa borcunu ödeme ve 65 yıl önce zor günlerinde evlatlarını ülkelerine gönderen insanları yakından tanıma olduğunu söyledi.

Güney Kore halkının, Türk insanına karşı sevgisinin yüksek olduğunu belirten Hwang, Türkiye'nin kan kardeşi ülkeleri içinde yer aldığını kaydetti. Hwang, "Dünyada en kapsamlı kültür turuna çıktığımız ülke Türkiye. Güney Kore halkının Anadolu turuna çıkmasında en önemli etken 65 yıl önceki vefaya karşılık verme ve kan kardeşi gördükleri Türkiye'nin çok zengin arkeolojik mirasa sahip olması." diye konuştu.

Geçen yıl Türkiye'de kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turuna 220 bin Güney Koreli'nin Anadolu turuna çıktığını anlatan Hwang, bu sene yüzde 15'lik 250 bin artışla, bunun 250 bine ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Kültür turuna çıkan Güney Korelilerin para harcamaz düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Hwang, bir Güney Koreli kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma tutkununun, bir tarihi ören yerindeki bir eseri görmek için 10 bin dolar harcayabileceğini ifade etti.

SSR Turizm Seyahat Acentesi Korece uzmanı arkeolog Doç. Dr. Myung Hee ise geçen yıl Kan Kardeşi Projesi kapsamında 74 bin Güney Koreliyi kültür turuna çıkardıklarını söyledi. 2 haftalık tur kapsamında 25 tarihi ören yerini ziyaret ettiklerini belirten Hee, vefa turlarının Türkiye-Güney Kore dostluk ve kardeşliğini pekiştirmek için bu sene yüzde 15'lik bir artış beklediklerini sözlerine ekledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş da Türkiye'nin deniz, kum ve güneş turizmi yanı sıra kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminde en ayrıcalıklı yerin Manavgat destinasyonu olduğunu söyledi.

Manavgat'ta kültür turizminin yaygınlaşması için geçmiş yıllarda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile birlikte Güney Koreli gazetecileri Manavgat'ın tarihi ve kültürel mekanlarını gezdirdiklerini belirten Boztaş, tanıtımları bu sene de sürdüreceklerini kaydetti. Boztaş, "Bölgemizin tarihi ve kültürel zenginliği Uzak Doğulu turistler için cazip bir destinasyon." dedi.

Güney Koreliler; tur kapsamında İstanbul, Çanakkale, İzmir, Bursa, Kapadokya, Trabzon, Nevşehir, Aksaray, Denizli, Burdur'dan sonra Antalya'da Tlos, Letoon, Patara Meclisi, Myra, Termessos, Sagalossos, Olimpos, Selge, Alanya Kalesi, Yivli Minare, Seleukeia, Side Antik Kent, Aspendos Antik Tiyatro ve Apollon Tapınağı'nı zyaret ediyor.