Son dönemlerde çatışmaların artmasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu’da tansiyon yükseldi. Hakkâri’nin Şemdinli ilçesi, Muş’un Varto ilçesi, Diyarbakır’ın Lice ve Silvan ilçeleri adeta ateş çemberine döndü. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2 asker şehit oldu. Silvan’da güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Sokaklara hendek kazan ve patlayıcı yerleştiren YDG-H mensupları, öz yönetim ilan ettiklerini duyurunca güvenlik güçleri operasyon başlattı.

Birçok yerleşim yerinde valilik tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilirken bazı yerlerde adeta mahalle savaşları yaşandı. Şemdinli ve Silvan’da cep telefonları ve internet kesilirken mahallelere elektrik ve su verilmedi. Bölgede çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte, ‘geçici askeri güvenlik bölgesi’ uygulaması başladı. İlan edilen bölgelere giriş çıkışlar yasaklandı. Diyarbakır Valiliği Silvan, Lice, Kulp ve Dicle ilçelerindeki 20 noktayı 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan etti. Ağrı Valiliği de Ağrı ve Tendürek dağlarındaki güvenlik bölgesi uygulamasını uzattı.

Bölgedeki son durum şöyle:

ŞEMDİNLİ

Şemdinli’nin Yüksekova ve Hakkâri ile bağlantısını sağlayan tek yola üç gün önce hendek kazılmış ve ulaşıma kapatılmıştı. Güvenlik güçleri dün akşam saatlerinde PKK'lıların bulunduğu bölgeye operasyon başlattı. Helikopterler ve zırhlı araçların desteğinde başlatılan operasyona, özel hareket polisleri de katıldı. Sabah saatlerinde ise Şemdinli İlçe Emniyet Amirliği'ne bombalı saldırı düzenlendi. Patlamada can kaybı olmazken emniyet binasının bazı camları kırıldı. Bu saldırının ardından ilçe merkezinde PKK’lılar ile polisler arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmalar şehir merkezine yakın köylere de yayıldı. Şapatan (Altınsu) köyünde çok sayıda ev çatışmalardan zarar gördü. Top mermisinin düşmesi sonucu 4 kişi hafif yaralandı. Yayla mahallesinde ise çatışmalardan dolayı ormanlık arazide yangın çıktı. İlçe esnafı çatışmalardan dolayı kepenk açamadı. Elektrik, internet ve telefon kesintisi nedeniyle ilçeden sağlıklı bilgi alınamıyor.

LİCE’DE ÇATIŞMA: 2 ŞEHİT

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dün saat 21.00'den bugün saat 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Sabah saatlerinde, bölgede yol kapatma eylemlerinin yapıldığı Fis Ovası ile Kocaköy bölgesine helikopterlerle operasyon yapıldı. Askerin karadan girmediği bölgeyi helikopterler havadan taradı. Bölgede bulunan PKK’lıların da karşılık vermesi üzerine 4 asker yaralandı. Yaralı askerler helikopterle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır 2 asker şehit oldu.

VARTO’DA HAYAT NORMALE DÖNMEYE BAŞLADI

İki gün önce sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Muş’un Varto ilçesinde hayat normale dönmeye başladı. Çatışmaların durması ve hendeklerin operasyonla kapatılmasının ardından kopan elektrik telleri ve zarar gören su hatları onarılmaya başlandı. İlçenin bazı mahallelerine su ve elektrik verilmeye başlandı. Bugün ilçe esnafı iş yerleri de açmaya başladı. Üç gündür şehre gelemeyen köy halkı da çarşıya gelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Varto Belediyesi de hasar tespit çalışmaları yapmaya başladı.

SİLVAN’DA OHAL GÖRÜNTÜLERİ

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaklaşık bir hafta önce başlayan gerginlik devam ediyor. Dün gece sokağa çıkma yasağının ila edildiği ilçede, Tekel, Mescit ve Selahattin mahallelerine kazılan hendekleri kapatmak amacıyla bu sabah operasyon başlatıldı. Basın mensuplarının alınmadığı ilçeye giriş ve çıkışlar polis tarafından kapatılmış durumda. Telefon ve internet bağlantısının olmadığı ilçe merkezinin neler olduğu ise net olarak bilinmiyor. Sokak aralarındaki bazı bombalı tuzakların lav silahlarıyla kontrollü olarak patlatıldığı öğrenildi.

DİYARBAKIR’DA 20 BÖLGE, 5 EYLÜL’E KADAR ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Diyarbakır Valiliği, terör eylemlerinin yaşandığı belirtilen 20 bölgeyi 5 Eylül’e kadar özel güvenlik bölgesi ilan etti. Özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerler şöyle: "Silvan'a bağlı Taşköprü Vadisi, Toklar bölgesi, Kazandağı-Demirkuyu bölgesi, Hatuni Deresi bölgesi, Sarınç ve Fiğtarlası bölgesi, Üçbasamak bölgesi, Lice'ye bağlı, Kayacık Kuzeyi bölgesi, Balasi-Koca Tepe bölgesi, Kuşlu Tepe bölgesi, Toprak Tepe bölgesi, Mizagüldağı Tepe bölgesi, Dolapdere-Kerpiçören bölgesi, Harabe Tepeleri bölgesi, Horozivan Dağı bölgesi, Kıllıboğan Tepe bölgesi, Kulp'a bağlı, Oberkan-Davderal bölgesi, Simetok-Gülhermi bölgesi, Yaylak Durşin bölgesi, Dicle'ye bağlı, Kurşunlu bölgesi, Tir Sırtları bölgesi." 20 Ağustos-05 Eylül 2015 tarihleri arasında ‘özel güvenlik bölgesi' ilan edilen bölgelere vatandaşların girmesi yasaklandı.