Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ocak- Temmuz döneminde 4 milyar 755 milyon 422 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıklayarak, bir önceki döneme oranla yüzde 7,1'lik düşüşün söz konusu olduğunu kaydetti.

İhracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çıkmaz, birliğin ihracat kayıt işlem hacminin yüzde 8,9’luk düşüşle 5 milyar 150 milyon 378 bin dolar olduğunu belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gerçekleştirilen ihracatın ülkelere ve bölgelere göre dağımı hakkında da bilgi veren Çıkmaz, “Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60 pay ile ilk sırada yer almakta. AB ülkeleri yüzde 15,8 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri de yüzde 11,1 pay ile üçüncü sırada bulunuyor. Ocak- temmuz döneminde toplam 184 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi. Ürün bazında ilk sırayı halı kumaş ve iplik çeşitlerinin aldığını belirten Çıkmaz, ardından gelen sektörleri de pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri olarak sıraladı.

Gaziantep'in ihracatı hakkında da konuşan Çıkmaz, “Türkiye geneline bakıldığı zaman ihracatta Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif ili olarak başarısını sürdürürken, Türkiye genelinde de en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında 6'ncı sıradaki yerini korumuştur. Bu dönemde Gaziantep, 3 milyar 548 milyon 694 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir. Bir önceki dönemle kıyaslandığı zaman 2014 yılına oranla ihracat kaybının yüzde 5.3 olduğunun da altını çizen Başkan Çıkmaz “2014 yılı temmuz ayı ihracatımız 457 milyon 971 bin dolar iken geçen yıla oranla yüzde 0.6’lık bir düşüş yaşanmış ve 2015 yılı Temmuz ayı ihracatı Gaziantep için 455 milyon 33 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Gerek Gaziantep’te, gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ihracat kültürünün oluştuğunu ve kurumsallaşmanın sağlandığını anlatan Başkan Abdulkadir Çıkmaz, ihracatçıların ihracatı arttırmaya yönelik çabalarının sürdüğünü GAİB’in bu anlamda gerekli her türlü tanıtım ve girişimi yapmaya devam ettiğini belirterek, “Bugün gerek ihracatçılarımız gerekse GAİB bünyesindeki birimlerimiz ürünlerimizin dünya pazarlarındaki tanıtımı için yoğun bir çaba sarf etmektedir. Yapılan bu çalışmaların ekonomiye olumlu dönüşü olacaktır. Ancak ülkemizdeki siyasi istikrarın bir an önce oluşturulması, terör olaylarının son bulması yönündeki çalışmaların hızlandırılması çok önemlidir.” dedi