Avrupa'da yaşayan ve bölgede yatırım yapmayı planlayan Kürt iş adamları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ı ziyaret etti. Kışanak, işverenlere kente yatırım yapma çağrısında bulundu.

Avrupa Kürt İşverenler Birliği (AKEE) Başkanı Hasan Ferhat Yirik, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde iş alanında yatırımları bulunan 45 AKEE üyesinin katıldığı ziyaret, protokol salonunun yetersiz kalması nedeniyle meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Bölgenin yokluğa ve yoksulluğa mahkum edildiği bir dönemde AKEE’nin yüzünü ülkeye dönmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kışanak, “Hepimizin bildiği gibi bölgede de Diyarbakır’da da ekonomik gelişim sorunlarımız var. Savaşın yıllarca yarattığı tahribat devam ediyor. Tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Meralar yasaklandı, ormanlar yakıldı, tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomi konusunda bir çöküş süreci yaşandı. Şimdi insanlarımız yeniden kendi çabalarıyla bireysel olarak köye dönerek tarım ve hayvancılığı geliştiren çalışmalar yürütüyorlar.” dedi.

Bölgeye ve Diyarbakır’a yeterince yatırımın olmamasını, kamusal altyapı hizmetlerinin yapılmamasına bağlayan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin dört bir yanında altyapı hizmetlerinin tamamı kamusal gelirlerle, halkın vergileriyle devlet tarafından yapıldı. Ulaşım hizmetleri ve tüm altyapı hizmetleri kamusal bir hizmet olarak sunuldu. Ne yazık ki bizde hala böyle bir şey söz konusu değil. Bir boru hattımız var yüzyıl önce yapılmış; ama şu an günde bir kere iş olsun diye sefer yapan bir tren hattı olarak şehrin içinde duruyor. Hatta şehrin gelişimine katkı sunması bir yana şehri gelişimini engelleyen bir pozisyona geldi. Buna işlev kazandırma konusunda bile gerekli yatırımı yapmıyorlar. Yine uluslararası havaalanı yıllarca talebimizdi. Bunu asgari havaalanın içerisinden hiç çıkarmadılar, şimdi ek terminalle yapmaya çalışıyorlar. Hepimizin de bildiği gibi aslında bölgede ve kentte yeterince yatırım yoksa bunun nedeni kamusal altyapı hizmetlerinin yatırımların yapılmamasıdır.”

Büyükşehir Belediyesi olarak kentin kalkınmasına ve büyümesine katkı sunacak her türlü girişimi ve çabayı desteklediklerini söyleyen Kışanak, “Sizinle birlikteyiz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne düşen neyse yapmaya hazırız. Herkesi de kentimize gelmeye Amed’te yatırım yapmaya davet ediyoruz.” dedi. Diyarbakır’ın başka ülkeler ve Ortadoğu’yla kıyaslandığında en güvenli şehir olduğunu belirten Kışanak, kentin ekonomik anlamda da önünün açık olduğunu vurguladı. Kentin hızlı bir şekilde büyüdüğünü, 14 yıl önce 50 yıl gözetilerek kurulan içme suyu arıtma tesisinin şimdi ihtiyacı karşılayamadığını ifade eden Kışanak, şu an yeniden arıtma tesisi kurmaya çalıştıklarını bildirdi. Diyarbakır’ın coğrafya olarak da oldukça önemli bir konumda olduğunu aktaran Kışanak, “Amed hem model hem de öncü olması beklenen ve potansiyeli olan bir kent. Sizler de buraya gelip yatırım yapmayı düşündüğünüz için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Avrupa Kürt İşverenler Birliği (AKEE) Başkanı Hasan Ferhat Yirik de dünyada hem ekonomik, hem de siyasal anlamda çok büyük değişikliklerin yaşandığını ifade ederek, “Ekonomi daha çok küreselleşiyor. Siyasal değerler ise evrensel değerlere evrildi. Fakat ekonomik boyutta bir eksiklik var. Bir bölgenin ekonomik olarak gelişmesi için iki faktör çok önemli. Ya o bölgelerde katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerekiyor. Alternatifi ise dış sermayenin bölgeye gelmesi gerekiyor. Buradaki yatırımlara öncelik vermeleri gerekiyor. Bizim Avrupa Kürt İşverenleri Birliği olarak en önemli hedeflerimizden birisi Avrupa’da biriken Kürt sermayesini buralara yönlendirmek. Buralarda yatırım yapması için gerekli teşvik etme araçlarını kullanmamız gerekiyor. İşte bugün bunun için buradayız.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı tarafından kentteki iş ve turizm potansiyeli, tesis sayısı, doğal ve insan kaynakları, tarım ve hayvancılık alanında TÜİK verilerine dayanılarak sunum yapıldı. Daha sonra AKEE Başkanı Hasan Ferhat Yirik, Eş Başkan Gültan Kışanak’a yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı plaket verdi.