Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni izlemeye gelen güreş tutkunları, geceyi Selimiye Camii’nin avlusunda, parklarda ve mezar taşları arasında geçiriyor.

Güreşlerin olimpiyatı olarak sayılan Kırkpınar’da 654. randevu başladı. Bu nedenle yüzlerce pehlivan, kaydını yaptırarak er meydanında kıyasıya mücadele edecek. Cuma günü sabah saat 09.30’da küçük kategorilerde başlayan müsabakalar aralıksız devam ediyor.

Kırkpınar heyecanına tanık olmak isteyen binlerce insan, Edirne’ye akın etti. Ekonomik durumu iyi olanlar bir otele ya da sosyal tesise yerleşirken, geri kalanlar Selimiye Cami’nin etrafındaki parkları tercih etti.

Gündüzleri havanın aşırı derecede sıcak olması nedeniyle geceyi dışarda serin geçiren güreş tutkunlarını en çok rahatsız eden husus ise sivrisinekler oldu. Manisa Akhisar’dan gelen Halil İbrahim Karakaş, bu ortamı sevdikleri için dışarıda sabahladıklarını belirterek, “Burada gece daha güzel oluyor. Rahat uyunuyor serinde. Kuş cıvıltısı filan güzel. Onun için bu ortamı sevdiğimiz için kalıyoruz. Bu yıllardır böyledir.” dedi.

Bu kültürü yaşatmak için Edirne’de olduklarını ifade eden Mustafa Bezirgan ise 2003 yılından beri devamlı Kırkpınar’a geldiklerini söyledi. Bezirgan, otel bulamadıkları ve bu kültürü yaşatmak istedikleri için burada sabahlamak zorunda kaldıklarını anlattı.

Balıkesir’den gelen Hasan Akbaş da 4 yıldan beri Kırkpınar’a geldiğini anlatarak temiz hava nedeniyle geceyi açıkta geçirdiklerini ifade etti.

Manisa Kırkağaçı Ramazan Usmık, köylü olduğu ve çobanlık yaptığı için dışarıda kalmanın kendisini etkilemediğini belirtti.

Geçen havaların yağışlı olması nedeniyle bu yıl çadırla geldiğini dile getiren Kocaelili Mehmet Evcenler ise şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda çayırda yatıyorduk. 15 yıldan beri geliyoruz. Zevk duyuyoruz bu işten. Rahat ediyoruz buradan. Buranın halkı ve belediyesi ilgi alaka gösteriyoruz. Memnunuz çok güzel geçiyor. Böylesi bizim için daha rahat.”

Arabasının yan aynasında tıraş olan Murteza Dereboylu da “Kendim berberim. Edirne güreşlerine geldim. Güreşlerden dolayı zamanımı değerlendiriyorum. Elimden geldiği için 5 dakikada sakal tıraşımı olup güne güzel başlamak istiyorum.” diye konuştu.