Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, polis eşliğinde Kapalıçarşı Sandal Bedesteni'nde esnafın tahliye edilmesine tepki gösterdi. Yetkililere çağrıda bulunan Tekin, "Şimdi hangi vicdan bu kadar çoluğu çocuğu ailesi olan insanları sokağa bırakıp hangi inançta var, hangi imanda var. Ey genel müdür hükümet yetkilileri gelin bu işe el koyun. Eğer kiraya vermek istiyorsanız öncelikli hak sahipleri vardır. Buradaki insanlardır. Buradaki insanların haklarını alıp kendi yandaşınıza verirseniz bunu sonuna kadar Gürsel Tekin olarak takip edeceğim." dedi.

CHP'li Gürsel Tekin geçtiğimiz günlerde polis eşliğinde tahliye edilen Kapalıçarşı esnafını ziyaret etti. Kapalıçarşı Sandal Bedesteni esnafının düzenlediği imza kampanyasına destek veren Tekin, elindeki tabletle İstanbul'a ait bir haritayı göstererek İstanbul'un zamanla rant ve talan haritası haline dönüştüğünü belirtti.

Kentsel dönüşümle beraber fakir fukaranın sürgün edildiğini ifade eden Tekin, iktidarın yoksul ve ufak esnaf düşmanı olduğunu söyledi. İstanbul'un talan edildiğini söyleyen Tekin, "Burası İstanbul. İstanbul haritasının hemen üstünde İstanbul rant haritası olarak yazmış. 2011 yılında sayın Cumhurbaşkanı eski Belediye Başkanı olduğu için İstanbul'un nasıl talan edildiğini İstanbul'da yoksulların nasıl tecrit edildiğini haritada gönderdim ki en iyi o bilir ve müdahale eder diye düşündüm. Önce Sultan Mahallesi 200 yıllık Sultan Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapacağız dediler, Sultan Mahallesi'nin bütün fukaralarını sürdüler. Beyoğlu Tarlabaşını sözde kentsel dönüşüm yapacağız dediler ne kadar yoksul varsa o yoksulların tamamını sürdüler. Kardeşlerimin hiçbirisi kusuruma bakmasın. Bu iktidar yoksul düşmanıdır, ufak esnaf düşmanıdır. Hepinizi sürdüler. Şuna emin olmanızı istiyorum. Ben başta sayın Davutoğlu Dışişleri Bakanına ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne çağrıda bulunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Almanya Münih'e yaptığı ziyarette gözlemlediği bir belediyecilik örneğini anlatan Tekin, "Münih'te tren hattının üstünde bir Türk mimar bir kardeşimiz demiryollarında sekiz metrekarelik bir dükkan kiralıyor. 2019 yılına kadar kiralıyor. Restore ediyor ve ufak bir kafe açıyor. Münih Belediyesi'nin 2015 yılındaki projesi demiryollarının tamamını yer altına alma projesi var. Sadece 2019 yılına kadar o Türk kardeşimizin protokolü olduğu için projeyi 2019 yılına kadar erteliyor. İşte adalet budur. Şimdi hangi vicdan bu kadar çoluğu çocuğu ailesi olan insanları sokağa bırakıp hangi inançta var hangi imanda var. Şimdi bunların hepsi koşa koşa cuma namazına gitti. Hiç Allah'a sığınırken demediniz mi yuva yıktınız diye. Yuva yıkanların yuvası olmaz. Ey genel müdür hükümet yetkilileri gelin bu işe el koyun. Eğer kiraya vermek istiyorsanız öncelikli hak sahipleri vardır. Buradaki insanlardır. Buradaki insanların haklarını alıp kendi yandaşınıza verirseniz bunu sonuna kadar Gürsel Tekin olarak takip edeceğim." şeklinde konuştu.

CHP'nin seçim bildirgesindeki vaadlerin tartışma konuşması olmasına da değinen Tekin, "Son günlerde özellikle tartışma konusu var. Parayı nerden bulacaksınız diye. Valla çalıştım bu para nereden bulunabilir. Kaldı ki devletin parası çok. Parayı israf etmeyeceksiniz sayın Bülent Arınç'ın söylediği gibi. İkincisi, İstanbul'daki şu yapılaşmayı görüyor musunuz? Parsel parsel satılan yerlerin bir kısmı Vakıflar'ın. Bir kısmı Maliye Bakanlığı'nın. Bir kısmı da çeşitli bakanlıkların. Bunları normal emlak değerleriyle satmış olsalardı; Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesine 60 milyar dolar girecekti. Bu 60 milyar dolarlar kimlerin cebine gitti. Bu milletin anasına küfredenlerin cebine gitti. Sizin gücünüz bu garibanlara mı yetiyor ya. Nerede bu Belediye Başkanı. Nerede Topbaş. Bu insanlar size oy vermedi mi? Niçin gelip sahip çıkmıyorsunuz? Sizin göreviniz buradaki yurttaşlara sahip çıkmak değil mi? Keşke zamanında tahliyeler yapılmadan önce haberimiz olsaydı. Ama geç değildir. Ama şuna emin olmanızı istiyorum. Hangi siyasal düşüncede olursanız olun hangi siyasi partiye oy verirseniz verin CHP sonuna kadar yanınızda olacak." ifadelerini kullandı.

Sandal Bedestenin iktidar yandaşlarına peşkeş çekileceğini belirten Tekin, "Sayın Arınç'ın deyimiyle parsel parsel 500 tane kamu yerleri verilmiş yandaşlara. Şimdi bu Reza Zarrab'ı nasıl doyuracağız. Reza Zarrab mı aldı kim aldı bilmiyorum. Cenab-ı Allah insanları sadece toprakla doyururmuş, başka türlü doyum olmuyor maalesef. Büyük olasılıkla Reza Zarrab olmasa da iktidar yandaşına peşkeş çekilecektir. Sonuna kadar bunu takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

Sandal Bedesteni Koruma Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği temsilcisi Murat Çetin da, "Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığından mağduriyetlerimizi görmelerini bu ihalelerin bu isimlerin üzerinden müfettiş göndermelerini talep ediyoruz. Burada bize karşı büyük bir haksızlık olmuştur. Burada emeklerimiz zayi ediliyor." diye konuştu.

Kapalıçarşı esnaflarından Erman İpço ise, "Tek suçum Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı sevmek. Ona aşık olan gönül vermiş vatandaşıyım. Onun ben kara kaşını kara gözünü sevmedim. Onun İslami kimliğini sevdim. Ama İslam'da adaletle hükmedin diyor. Cuma namazında hoca bile söylüyor. Adaletle hükmedin." diye konuştu.

Açıklamaların ardından esnaflar Gürsel Tekin'e çiçek verdi.