CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Konya merkezli emniyet müdürleri ve işadamlarına yönelik operasyona tepki gösterdi. Tekin, "Türkiye'de her şey yasaklandı ama bir şey yasak değil. Hırsızlık yapabilirsiniz, çalabilirsiniz. Hatta hırsıza hırsız dediğiniz zaman suç işlemiş olacaksınız. Yeni Türkiye bu." dedi

Gürsel Tekin, partisinin Üsküdar Barbaros Mahallesi temsilciliğinde gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Seçimler öncesi iktidar partisinin bütün olanakları ile çok geniş bir şekilde propaganda yaptığını belirten Tekin, orantısız bir seçim dönemi geçirildiğini ifade etti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) orantısız güçleri dengelemek için var olduğunu söyleyen Tekin, "Avrupa'nın bir çok ülkesinde seçim olurken o bölgedeki insanların hiç biri şöyle bir kaygı ile karşılaşmazlar. Kullandığım oy çalınabilir mi? Asla böyle bir şey söz konusu olmaz. Bu abes sayılır, bunu konuşmak bile yanlış olur. Devlet kurumları mutlaka eşit mesafede durur. Aslında biz de yasalarda seçime 6 ay kala 3 bakan değiştirilir. Seçimin sağlıklı yapılması için yapılır. Bakanlar değişiyor yerine ya yardımcısı geliyor ya müsteşarı geliyor. Yani dolaylı bir sahtekarlık, yasayı arkadan dolayan bir işgüzarlıkla karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

Sadece İstanbul'da değil Türkiye'nin pek şehrinde adreslerinde oturmayan kişilerle ilgili seçmen kağıtlarının basıldığını kaydeden Tekin, 20 yıl önce ölmüş insana da, uzun zaman önce bir adresten taşınmış insanlara da o adres için seçmen kartı gönderildiğini söyledi. Tekin, "20 yıldır aynı adreste oturmasına rağmen geçen seçimde oy kullanmış, ama bakıyorsun su seçimde seçmen değil. Yerine kim seçmen? Faili meçhul. Bilinmeyen insanlar seçmen. (Elindeki seçmen bilgi kartlarını göstererek) Bunların hiç biri bu adreslerde oturmuyor ama seçmen." ifadesini kullandı.

'ÇALACAKSIN, HESAP VERMEYCEKSİN'

Konya merkezli emniyet müdürleri ve işadamlarına yönelik operasyona tepki gösteren Tekin, şöyle konuştu: "Yeni Türkiye talan Türkiye'sidir. Çalacaksın hesap vermeyeceksin. Hesap sorduğun zaman hesap verir duruma gelirsin. Türkiye'de her şey yasaklandı ama bir şey yasak değil. Hırsızlık yapabilirsiniz, çalabilirsiniz. Hatta hırsıza ‘hırsız’ dediğiniz zaman suç işlemiş olacaksınız. Yeni Türkiye bu. Bunların dediği yeni Türkiye'yi tarihin derinliklerine gömmek istiyoruz. İnşallah 7 Haziran'da bütün bu negatif olayları ortadan kaldıracağız."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e alınan makam aracı ve sonrasında yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Tekin, "Türkiye'nin en değerli kurumunun bir araba ile tartışılması üzücü." dedi. Son yaşanan olaylar karşısında en az YSK kadar Diyanet İşleri Başkanı'nın da konuşması gerektiğini belirten Tekin, Almanya'da bir din görevlisinin adının karıştığı sahte oy kullanımı ile ilgili, "Diyanet işleri adına, din adına görev yapan, o din adamı, o sahtekarlarla ilgili nasıl bir işlem yapıldı? onu çok merak ediyorum." diye konuştu. Tekin, camilerde siyasi partilerin toplantı yapması ya da cami altında seçim büroları kurulması konusunda da Diyanet İşleri Başkanı'ndan acilen cevap beklediklerini anlattı.

Basın mensuplarının sorularını da cevap veren Gürsel Tekin, seçmen bilgi kartları konusunda varsayımlarla konuşmak istemediğini, o nedenle YSK'nın açıklama yapması gerektiğini ifade etti. Tekin, "Sadece bu elimdeki 50 tane bilgi kartı değil, bir çok yerde bunları göreceksiniz. Önceki seçimde oy kullanan bu seçimde seçmen olarak görünmüyor. 21 yıl önce vefat etmiş vatandaşa seçmen kartı gönderilmiş. Hani teknolojik devlet olmuştuk." dedi.

‘MEKANİZMALAR OTURMADI, PARMAK BOYAMA YENİDEN YAPILMALI’

Seçim güvenliği konusunda yaşanan gelişmelerin eski parmak boyama yöntemini gerekli hale getirdiğini anlatan Tekin şöyle konuştu: "Boyama işi ilkel bir iş. AB ülkeleri ile Türkiye'yi kıyasladığınızda Türkiye neredeyse çağ dışı yöntemlerle seçim yapmaya çalışıyor. Siz bütün bu mekanizmaları oturtabilirseniz (boya konusu) bunu kaldırın ama mekanizmalar hala oturtulmuş değilse boyanın zorunlu olarak kullanılması gerekiyor. Bütün bu şaibeleri ortadan kaldırmak için eski yöntemi uygulamak zorundayız." şeklinde konuştu.