Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, 7 Haziran sonrası olaylara bütüncül bakıldığında ülkede bir kaos çıkarılmak istendiğini belirtti. Taştekin, “Politik makamı ne olursa olsun her kim kaosa hizmet eden söylem ve davranışlarda bulunursa; doğrudan terör örgütüne hizmet eden teröristtir. Hepimizin kanını donduran Ankara’daki katliam siyasetin canavarlaştığının geldiği noktayı gösteriyor.” dedi.

Ankara’daki terör saldırısını değerlendiren eski Emniyet Müdürü Taştekin, son 2 yılda Türkiye’nin kimyasının bozulduğu savunarak, “Devlet yönetiminin aklı, hukuku ve vicdanı kayboldu. Bünye güçsüzleşince birçok farklı mikrobun en üst düzeyde etkisi görülmeye başladı. Ülkemizde yönetim zafiyetinin en üst düzeyde görülüyor. Son dönemlerdeki terör eylemleriyle bunun önemli göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

ANKARA’DAKİ KATLİAM SİYASETİN CANAVARLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR

Türkiye’de yaşanan terör saldırılarla 7 Haziran seçimleri sonrası siyasi gelişmeler arasındaki ilişkiye dikkat çeken Taştekin, “Seçimlerden sonra bir koalisyon hükümeti kurulsa ve 1 Kasım’da da erken seçim olmasaydı bugünkü patlama olur muydu? Suruç’ta patlama olur muydu? Bu kadar asker ve polisimizi şehit verir miydik? Bu bir politik hesap değil de nedir? Hepimizin kanını donduran Ankara’daki katliam siyasetin canavarlaştığının geldiği noktayı gösteriyor.” diye konuştu.

DEVLETİN TERÖRE KARŞI REFLEKSİ YOK EDİLDİ

Taştekin, son 2 yılda emniyet teşkilatı üzerine yapılan operasyonlar sonrasında devletin terörle mücadele kapasitesinin zafiyete uğratıldığını söyledi. Terörle mücadele eden polislerin kimisinin tutuklu olduğunu, kimisinin açığa alındığını kimisinin ise pasif görevlere verildiğine dikkat çeken Taştekin, “Tüm bunlar devletin terörle mücadele refleksini yok etmiştir. Terör istihbaratını yok edilmiştir. Tabi ki şuanda görev yapan arkadaşlarımız da polis. Bakın her tıp hekimi doktordur. Ancak her doktor beyin ameliyatı, kalp ameliyatı yapmaz; yapamaz. Devlet, canlı bombalarla mücadele etmesi için onlarca yıldır yetiştirdiği, hayatını canlı bombalarla mücadele ederek geçiren polisleri, hapse atarak veya açığa alarak devre dışı bırakırsa tabi ki ülkemiz büyük terör eylemlerine açık hedef haline gelecektir.” izahında bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANI'NIN AÇIKLAMASI TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇTİ

İçişleri Bakanı Selami Altınok’un açıklamasını da değerlendiren Taştekin, şunları kaydetti: “İçişleri Bakanı, 86 vatandaşımızın katledildiği hadise ile ilgili “güvenlik açığı olmadığını” söylemesi, Türkiye güvenlik tarihine kara bir leke geçecektir. Güvenlik birikimi ve donanımı olmayan, iç güvenlikle ilgili bir alan çalışması bulunmayan bir insanı getirir de içişleri bakanı yapsanız bu tür açıklamalarda duyarsınız. Güvenlik, sadece bir miting olacak alanının çevresinde önlem almak mıdır? İçişleri Bakanı sadece bundan mı sorumludur. Bakanın güvenlikten anladığı bu mudur? Bu patlamaların önceden istihbaratını alamamak güvenlik açığı olmuyor mu? Maalesef Ankara’daki akıl tutulması devam ediyor.”

POLİS, OKUL, KREŞ BASKINLARIYLA OYLANDI GERÇEK HEDEF UNUTULDU

Taştekin, bürokrasinin politik duruşu sebebiyle terör mücadele ve istihbarat konusunda ciddi zafiyetlerin yaşandığını söyledi. Yakın zamanda TEM şube polislerinin okul ve kreş baskınlarına katıldıklarını hatırlatan Taştekin, “Eğer siz polisinizi buralarda gönderir, enerjisini ve ilgisini bu alanlara çekerseniz maalesef canlı bomba yakalayamazsınız. Diyarbakır’daki mitingindeki ve Suruç’taki kanlı saldırıyı çözemezseniz Ankara’daki patlamayla sarsılırsınız. 95 insanınızı kaybedersiniz, ülkenizin huzurunu kaybedersiniz.” hatırlatmasında bulundu.

AMAÇ, İÇ ÇATIŞMAYI TETİKLEMEK

Yapılan terör saldırısının ülkede iç çatışmayı çıkarmaya yönelik olduğunu kaydeden Taştekin, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu saldırı, iç düşmanlığı tetiklemek, kaosu tetiklemek için yapılmıştır. Bu patlamalar, sokaklarda kaosu hedefleyen patlamalardır. 7 Haziran sonrası olaylara bütüncül baktığınızda, ülkemizde bir kaos çıkarılmak isteniyor. Bir iç savaş tetiklenmeye çalışılıyor. Güvenliğin yok edildiği, terörün hakim olduğu bir çaresizlik pompalanmaya çalışılıyor. Politik makam ve mevkisi ne olursa olsun her kim kaosa hizmet eden söylem ve davranışlarda bulunursa; doğrudan terör örgütüne hizmet eden teröristtir. Bunların amacı kaos çıkarmak, iç barışı dinamitlemekse eğer bunlar kan akıtmaya devam etmek istiyorlarsa kim de bu amaca hizmet ediyorsa teröristtir”

ANTİ DEMOKRATİK TEPKİ, TERÖRÜ BESLER

Taştekin, terörü, anti demokratik metotlarla çözmenin mümkün olmadığının altını çizerek, “Böyle bir yöntemi benimserseniz, ancak teröre hizmet edersiniz. Vatandaşlarımızda tepkisini demokratik sınırlar içerisinde göstermeli. Sokak çıkıp, kırıp dökmekle terör tepki gösterilmez. Zaten terörün amacı bu. Kaos çıkarmak. Ama demokratik bir duruş sergilenmeli. Teröre inat kardeşliği pekiştirici demokratik tepkiler ortaya konmalı.” dedi.