Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkesi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, meydana gelen güvenlik sorunlarının büyük bölümünün sınır emniyetinin tam olarak sağlanamamasından kaynaklandığını, oysa modern ülkelerde en sorunlu sınırların bile bu alanda profesyonel çalışan sınır polislerince sağlandığını söyledi. Taştekin, problemlerin daha da büyümemesi için bir an önce 'Sınır Emniyeti Genel Müdürlüğü’ kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Doğu ve güneydoğu başta olmak üzere sınır bölgelerindeki artan sorunlar üzerine açıklama yapan Ercan Taştekin, askeri birimlerde görevli personelin tayinlerle sürekli görev yerinin değişmesi, sadece sınır güvenliği ile ilgili değil çok sayıda başka alanlarda görev yapması, görev alanı ile ilgili er ve erbaşın görevlendirilmesi gibi konular nedeniyle, askerin sınır emniyetini sağlıklı olarak sağlamasının çok mümkün olmadığını vurguladı. “Sınır emniyeti alanı profesyonel bir alandır.” diye devam eden Taştekin, özel eğitim almış ve görev alanı ile ilgili özel donanıma sahip personel ve birim tarafından yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

ETKİN MÜCADELE İÇİN PROFESYONEL SINIR EMNİYETİ BİRİMLERİ ŞART

GÜSAM Başkanı açıklamasında şunları dile getirdi: “Günümüzde sınır güvenliğinin tam olarak sağlanamamasının önündeki en büyük engel ‘sınırdan menfaat temin eden lobiler’dir. Terör, dış göç, uyuşturucu ticareti, insan, akaryakıt ve diğer kaçakçılıklardan menfaat temin eden ve son derece güçlü olan bu lobi her zaman sınır güvenliğinin etkin olarak sağlanmasına engel olmaya çalışmıştır. Terör, uyuşturucu, kaçakçılık, dış göç şu an ülkemizin en önemli güvenlik sorunlarıdır. Bu sorunlar ile etkin mücadele için profesyonel bir sınır emniyeti biriminin kurulması kaçınılmazdır. Son günlerde sınırlarımızda yaşanan problemler buna en güzel örnektir.”

Türkiye’de halen sınır yönetimi hizmetlerinin askeri birimler tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Ercan Taştekin, “Terör, uyuşturucu, kaçakçılık, dış göçün şu an Türkiye’nin en önemli güvenlik sorunları. Bu sorunlar ile etkin mücadele için profesyonel bir sınır emniyeti biriminin kurulması kaçınılmazdır. Son günlerde sınırlarımızda yaşanan problemler buna en güzel örnektir. Bugüne kadar geç kalınan bu problemin daha da büyümemesi için bir an önce 'Sınır Emniyeti Genel Müdürlüğü’ kurulmalıdır.” çağrısını yaptı.