Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM), Rütbe Terfi mülakatına katılan polislere sınavda, “6. Louis’in idam ettiği karısının adı ne? Neolitik çağ nedir? Geri dönüşümün faydaları nelerdir?” şeklinde sorular sorulduğunu bildirdi. GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin, “Rütbe terfi sınavının böyle olacağı belliydi.” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) yaptığı Polis Rütbe Terfi Sınavı'nın tutarsızlık skandallarına dönüştüğünü açıklayan GÜSAM, yazılı sınav sonuçlarını açıklamayan kurumun, mülakat sonucunu da açıklamayarak sınav üzerine büyük bir gölge düşürdüğünü vurguladı. Merkezden yapılan açıklamada ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de mülakat sorularındaki ilginçliklere dikkat çekildi.

İç Güvenlik Yasası sonrası emniyet amir ve müdür kıyımının hızla devam ettiğine işaret edilerek, şu tespitler aktarıldı: “Yaklaşık 2 bin emniyet müdürünün zorla emekliye sevk edilmesi sonrası boşalan kadrolara iktidar, kendisine yakın olduğu iddia edilen polis amir ve müdürlerini hızlıca terfi ettirme çabasında. Yapılan Polis Rütbe Terfi Sınavları'ndaki skandal uygulamalar bu çabayı ortaya çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü, terfi edilecek rütbelere ölçme ve değerlendirme yapılamayacak şekilde yazılı sınavı basitleştirdi. Arkasından bu sınav sonuçlarını açıklamadan adaylar sözlü sınava alındı. Hem yazılı, hem de sözlü sınavın başarı puanları açıklanmadan adaylara kapalı devre sonuç öğrenme sistemi üzerinden ‘geçti’ veya ‘geçemedi’ şeklinde duyuruldu."

Öte yandan mülakata giren adaylar, sorular karşısında şaşkına döndü. İlk kez uygulanan mülakatta adaylara Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki terfi soruları gibi meslek bilgisinden çok uzak sorular sorulması dikkat çekti. 5 kişiden oluşan kurulun, adaylara, “16. Louis’in idam ettiği karısının adını ne? Neolitik çağ nedir? Geri dönüşümün faydaları nelerdir? Hayatınız en büyük amacınız nedir?” gibi sorular yönelttiği belirtiliyor.

TAŞTEKİN: HİÇBİR DÖNEMDE BÖYLE BİR UYGULAMA OLMADI

Konuyu değerlendiren Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi Başkanı Ercan Taştekin, “Rütbe terfi sınavının böyle olacağı belliydi. Seçimler sonucunda siyasi meşrutiyeti tartışmalı olan iktidar önce partizan polislerini işe aldı, şimdi de bu polisleri şaibeli sınavlarla hızlıca müdür yapma telaşında. Emniyet teşkilatının hiçbir döneminde olmamış uygulamalar görüyoruz." dedi.

Kimsenin yazılı ve sözlü sınavdan kaç puan aldığını bilmediğini dile getiren Taştekin, şöyle konuştu: “Sınav sonuçları gözlerden kaçırılarak, birilerinin terfi ettiğini öğreniyoruz. Böyle bir uygulama mesleki ve hukuki açıdan tamamen sorunlu. Ortaya çıkan manzaraya bakınca rahatlıkla söyleyebilirim ki şaibeli sınavlarla karşı karşıyayız. Bu skandala imza atanlar hukuk önünde mutlaka hesap verirler. Emniyet teşkilatındaki bu ve benzeri uygulamalar, polisi etkin ve verimli görev yapamaz hale getirir. Polisiye alanda başta suç önleme ve aydınlatma hizmetlerinde çok büyük eksiklikler görüyoruz. Bu eksiklikler artarak, çok ciddi asayiş sorunlarına yol açar. Bir müddet sonra neredeyse suçlarla baş edemez hale gelen bir emniyet teşkilatıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu skandala imza atanlar hukuk önünde mutlaka hesap verirler.”