Güvence Hesabı’nın, şehir içi taşımalarda yolcu taşıyan araçların yaptırmakla zorunlu olduğu zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası teminatlarını ödemediği belirtildi.

Merkezi Gaziantep'te bulunan İnsan Hakları ve Güvence Hesabı Mağdurları Dayanışma Derneği (Güvence Der) Başkanı Bekir Kaya yaptığı yazılı açıklamada, trafik kazalarında sigorta bulunmayan araçların kaza yapması sonucu vefat eden kişilerin hakları olan tazminatları ödemekle sorumlu Güvence Hesabı’nın, şehir içi taşımalarda yolcu taşıyan araçların yaptırmakla zorunlu olduğu zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası teminatlarını ödemediğini açıkladı. Güvence Hesabı’nın yapmakla yükümlü olduğu görevleri yerine getirmediğini belirten Güvence Der Başkanı Bekir Kaya, bu kuruluşun istediği kişi veya kişilerin tazminatını ödemekte, istemediklerini ise ödememekte olduğunu öne sürdü. Kaya, "Daha önce yaptığı emsal ödemeler bulunmasına rağmen ve Yargıtay'ca onanmış emsal kararlar bulunmasına rağmen kişiler yaklaşık 5 yıl sürecek mahkeme sürecine girmektedir. Bu zulüm değildir de nedir? Kendi ifadesiyle mahkemeye verin kazanırsınız ifadesi zaten zulmün seviyesini ortaya koymaktadır." eleştirisinde bulundu.

Güvence Hesabı’nın herhangi bir sigorta şirketi gibi kârlılık esası üzerine kurulmuş bir kuruluş olmadığına değinen Kaya, şunları kaydetti: "Hesapta 1 milyon TL civarında bir tutar bulunmaktadır. Zaten sigortasını yaptıran araçlardan sürekli bir gelire sahip olan hesap sanki özel bir şirket mantığı ile hareket etmektedir. Talepleri geri çevirmekle hiçbir zararları olmamaktadır. Her türlü dava masrafı vatandaşın birikimlerinden karşılanmaktadır. Mağdurlar ise dava açmaya korkmaktadır. Kaybedersem dava masraflarını nasıl karşılarım diye birçok mağdur dava açmaktan korkmaktadır."

GÜVENCE HESABI’NA MÜRACAAT EDEMEYENLERİN SAYISI 10 BİNİ BULDU

2007 yılından beri trafik kazaları sonucu 25 bin kişinin öldüğünü, yaklaşık 1 milyon 500 bin kişinin de yaralandığı bilgisini veren Güvence Der Başkanı, "Trafik kazalarında hayatını kaybeden 10 bin kişi yerleşim yerindeki kazazedelerden oluşmaktadır. Güvence Hesabı ile ilgili hesaba müracaat edemeyenlerin sayısı bile 10 bini bulmaktadır." dedi.

Konuyu defalarca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmesine rağmen cevap alamadığını aktaran Kaya, "Kazazedeleri Güvence Hesabı kuruluşu gibi zalim bir kuruluşun pençesine bıraktınız. Yoksul, öksüz ve yetimler tazminatlarını alamadı, halâ mahkeme kapılarında sürünüyorlar. Eğer sözünüzün arkasında duruyorsanız Güvence Hesabı konusunda hemen harekete geçmeniz ve 10 binlerce mağdurun tazminatının ödenmesini sağlamanız gerekir." ifadelerine yer verdi.