Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalması nedeniyle artan terör saldırılarına dikkat çekti. Bahçe, artan terör saldırısı ile okul, öğretmen ve öğrenci güvenliğinin tehdit altında olduğunu vurguladı. Özel okullara karşı güvenlik güçleriyle baskın yapıldığına dikkat çeken Bahçe, yetkililere seslenerek, “Güvenlik güçlerini gerçek terörün önünü kesmek üzere, insanımızı gerçek terörden korumak üzere istihdam ediniz. Aksi halde bir meslektaşımızın önlem yetersizliğinden dolayı burnunun kanaması halinde, öğrencilerimizin zarar görmesi halinde millete bunun hesabını hiç kimse veremeyecek.” dedi.

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, Ankara Altınel Otel’de artan terör saldırıları ve öğretmen ve öğrencilerin güvenliği ile ilgili basın açıklaması yaptı. Okulların açılmasına az bir zaman kalmasına rağmen terör saldırılarına devam etmesine vurgu yapan Bahçe, “Son günlerde artan terör olayları nedeniyle okul güvenliği konusu çok daha önemli hale geldi.” dedi.

2014-2015 öğretim yılı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerini de değerlendiren Bahçe, konuşmasına şöyle devam etti: “Yurt çapında 14 bin 497 köy okulu hizmet vermekte olup bu okullarda 55 bin 764 öğretmenimiz görev yaparken 827 bin 690 öğrenci eğitim almakta. Kırsaldaki öğrencilerimizin eğitime erişimlerini kolaylaştırmak üzere uygulanan taşımalı eğitim kapsamında ilköğretimde 850 bin 405, ortaöğretimde 475 bin 594 olmak üzere toplam 1 milyon 325 bin 999 öğrenci günü birlik okullarına taşınmakta. Köy okullarındaki lojman yetersizliği nedeniyle on binlerce öğretmenimiz kendi araçları veya köy minibüsleriyle il merkezlerinden ilçe ve köylere, ilçe merkezlerinden köylere olmak üzere her gün kilometrelerce yol gitmekte. Günlük ulaşımın mümkün olmadığı binlerce köyde, lojman imkanları da olmamasına rağmen on binlerce meslektaşımız zor koşullarda ve çoğu zaman tek öğretmen olarak ikamet etmek zorunda kalmakta. Şehir merkezlerinde okullarına servis araçlarıyla ulaşan öğrencilerin sayısı da milyonları bulmakta.”

Terör saldırılarının son zamanlarda şehirlere indiğini dile getiren Bahçe, karakolların saldırıya uğradığını, onlarca kahraman asker ve polisin şehit düştüğünü söyledi. Okul-kurs vb. eğitim yuvaları yakıldığının altını çizen Bahçe, “Şehirlerimizde bombalar patladı, yollara döşenen mayınlar/bombalar patladı, yollar kesildi ve araçlar yakıldı, bazı kamu görevlileri alıkonuldu veya dağa kaldırıldı.” diye konuştu.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

Okulların açılmasına çok kısa bir zaman kaldığına dikkat çeken Bahçe, eğitim çalışanları ve milyonlarca öğrenci adına MEB yetkililerine seslendi. Bahçe, MEB yetkililerine seslenerek şu soruları sordu: “Şehir merkezlerinde üniformalı ve silahlı güvenlik güçlerinin güvenliği tam olarak sağlanamamışken milyonlarca öğrenci ve yüz binlerce öğretmenin güvenliği nasıl sağlanacaktır? Bir kısım yetkililer hükümetin barış sürecini uyguluyor göründüğü dönemde terör örgütünün yollara mayın-bomba döşediğini söylemiştir. Kırsalda öğretmen ve öğrencileri taşıyan araçları-servis araçlarını anılan tehlikelerden korumak üzere gerekli tedbirler alınmış mıdır? Millet olarak terör örgütlerinin bir kısım kamu görevlilerini alıkoydukları-kaçırdıkları bilinen terör yöntemlerindendir. Özellikle köylerde görevli öğretmenlerimizin benzer saldırılara maruz kalmaması için kimler tarafından hangi önlemler alınmıştır? Okulların kapalı olduğu dönemlerde yaşanan okul kundaklama hadiselerinin eğitim-öğretim sezonunda öğrenci ve öğretmenler okulda iken yaşanmaması için hangi çalışmalar yapılmıştır? Özellikle tek öğretmenli okullarda görevli meslektaşlarımızın güvenliği nasıl sağlanacaktır?”

GÜVENLİK GÜÇLERİ GERÇEK TERÖRDEN KORUNMAK İÇİN İSTİHDAM EDİN

Son zamanlarda bir kısım özel okullara karşı yapılan baskın niteliğindeki denetimlerin yapıldığına dikkat çeken Bahçe, hükümet, MEB ve devletin yetkililerine seslendi. Bugün milyonlara yakın öğretmenin terör saldırısına maruz kalma riski ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Bahçe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bırakınız güvenlik güçlerini bir kısım okulları bitirmek için kullanmayı ve güvenlik güçlerini gerçek terörün önünü kesmek üzere insanımızı gerçek terörden korumak üzere istihdam ediniz. Aksi halde bir meslektaşımızın önlem yetersizliğinden dolayı burnunun kanaması halinde öğrencilerimizin zarar görmesi halinde millete bunun hesabını hiç kimse veremeyecektir. Ülkemizin başına son 30 yılda musallat olan terör belası nedeniyle 125 öğretmenimizi şehit verdik.”

YENİ ACILARIN YAŞANMAMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

Terör saldırıları devam ederse Türkiye’nin eğitimine zarar vereceğini dile getiren Bahçe, saldırıların sonlandırılmasını istedi. Bahçe, “Her öğretmen ve öğrencimizin başına birer polis dikilemeyeceğine göre ülkede huzurun yeniden temini adına terörü son birkaç ayda hortlatan sebepler derhal ortadan kaldırılmalı. Milletin acısına hürmet edilmeli, yeni acıların yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalı. Bakan, milletvekili ve diğer siyasetçilerin yakınlarından öğretmen olanları özel kararnamelerle merkezlere almak yerine onların da diğer meslektaşlarımız gibi atandıkları bölgelerde görev yapmaları sağlanmalı.” diye konuştu.