Ortak kullanılan Wi-Fi (kablosuz internet) birçok siber suçu cazibe merkezi haline getiriyor.

Zararlı yazılımlara karşı koruyucu olarak bilinen ESET firması Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu artan ücretsiz Wi-Fi noktalarının, mobil cihaz kullanıcıları için olduğu kadar siber suçlular için de bir cazibe alanı olduğunu söyledi. Akkoyunlu, Wi-Fi’nin dijital dolandırıcıların en çok sevdiği şey olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğiyle düzenlenen 'Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın ikincisi Antalya Best Western Plus Khan Oteli’nde yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya Antalya ve çevresinden pek çok kurumun temsilcileri ve IT yöneticileri katıldı.

'İNTERNETTE KORUNMAK ŞART'

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dünyadaki ve Türkiye’deki siber risklere dikkat çekti. Global olarak yılda yaklaşık 550 milyon siber saldırı gerçekleştirildiğini aktaran Akkoyunlu, bilgisayarların ve mobil cihazların bağlandığı ortak Wi-Fi alanlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ücretsiz Wi-Fi’nin herkes açısından dayanılmaz bir cazibesi olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, "Özellikle Antalya bölgesinde neredeyse tüm oteller, misafirlerine kablosuz ağların keyfini sunuyor. Ancak bu halka açık ağlar, amaçlarına ulaşmak için her yolu deneyen dijital dolandırıcılar için de birer cazibe alanı." dedi. Kablosuz internet hizmeti veren yerlerin güvenlik önlemi alması gerektiğini belirten Akkoyunlu, bu nedenle oteller, tatil köyleri ya da hastaneler, restoranlar, kafeler gibi internete açık alanların tümünde güvenlik önlemleri almanın artık kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

'İNTERNETE ÇOK HIZLI GİRİŞ YAPTIK'

ESET’in düzenlediği toplantıda sunum yapan suç bilimleri uzmanı polis memuru İsa Altun ise Türklerin internete çok hızlı giriş yaptığını ve özellikle sosyal medyayı çok yoğun olarak kullandığını söyledi. Altun, "Maalesef yeterince bilgilenmeden bilgi okyanusunda yüzmeye çalışıyoruz. Bu okyanusta, tıpkı gerçek okyanuslardakine benzer pek çok yırtıcı ve tehlikeli canlı var. Bu da pek çok kişinin istismar edilmesini ve kandırılmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle istismarlara karşı mutlaka hem teknoloji yardımıyla, hem de bilinçlenerek korunmalıyız." diye konuştu.

10 İLDE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın ilki ikisi İzmir ve Antalya’da gerçekleşti. Toplantılar 2015 yılı boyunca Eskişehir, Bursa, Konya, Samsun, Denizli, Kayseri, Gaziantep ve Adana’da da yapılacak.