Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, güzellik salonlarının sağlık işletmesi, tıbbi işletme olmadığına dikkat çekerek, Lazer tedavileri hukuken de ülkemizde sadece doktorların yapabileceği tedavilerdir. Doktor gözetiminde yapılmalıdır dedi.

Bursa Uludağ’da 8.’si düzenlenen ‘Uludağ Dermatokozmetoloji Günleri’nde konuşan Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, güzellikte halkın sağlığının gözetilmediğinden yakındı. Çalıkoğlu, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle lazer uygulamaların arttığını belirtti.

Günümüzde hangi sokağa gidilse güzellik salonu ve içinde lazer cihazı görülebildiğini belirten Emel Erdal Çalıkoğlu, şunları söyledi: “Bu çok tehlikeli bir durum. Sağlık Bakanlığımız alternatif tıpla ilgili yönetmelikle uğraşırken, bu konularla ilgili de özellikle denetimleri belediyelere bırakılmıştır ama halkın sağılığını da olumsuz etkilediği için bu tip yerlerin denetimine katkı vermeye davet ediyoruz. Çünkü buralarda halkın sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar olabilir. Doktorların kontrolünde olması gereken tedaviler, eğer ehil olmayan ellerde yapılırsa istenmeyen sonuçlar doğurabilir.”

Hukuken de güzellik salonlarının bir tıbbi işletme olmadığının altını çizen Çalıkoğlu, “Güzellik salonları o tür tıbbi işletmelerin yapılmadığı yerler olduğu için belediyelerce denetleniyor. Güzellik salonlarında doktor olsa dahi tıbbi işlemler yapılması yasaktır. Hem hukuken bir yasakla karşı karşıyayız, hem de halkın sağlığını korumak açısından bu tedavilerin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Halkın da bu tür aksaklıkları şikayet etmesini isteyen Çalıkoğlu, “Güzellik salonları denetimleri belediyelere bırakılmıştır ama il sağlık müdürlüğüne de şikayet edebilir. Eğer bir işletme tıbbi işletme değilse ama orada halkın sağlığını tehdit edebilecek konular varsa il sağlık müdürlüğü de valilikler de Sağlık Bakanlığı da konuya müdahil olmalıdır.” diye konuştu.

"GÜZELLİK SALONLARI KASAP GİBİ BELEDİYELERCE DENETLENİYOR"

Lazerin, hekimlerin çalışabileceği sağlık işletmelerinde yapılabileceğini anlatan Çalıkoğlu, şunları söyledi: “Bir güzellik salonu, sağlık işletmesi ve tıbbi işletme değildir. Onun için kasap gibi belediye onu denetliyor. Biraz da rant alanı olmuş, her eline cihazı alan bu tedaviyi yapamamalı. Bu konuda dernek olarak polisiye tedbirler yerine aydınlatmayı tercih ediyoruz. Bu durumda mağdur olanlara hukuki destek de verebiliriz. Başvuranlar oldu, onlara da verdik. Bizim bir hukuk bürosu var. Hem hekim arkadaşlara, hem mağdur arkadaşlara hem de onların avukatlarına destek verebiliriz. Yani durum içler acısı, burada biz müdahil olmak zorunda kaldık.”

Doktor olmayan kişilerin benlerin üzerine de lazer yapabildiğini anlatan Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Ama hiçbir zaman benlerin üzerine yapılmaması lazım. Bu, benlerde kötü dönüşüme yol açabilir. Bu Botoks için de aynı şey geçerli. Botoksu çantasının içine koyup ev gezmelerinde, günlerde, eczanelerde, son derece ciddi bir tıbbi uygulamanın buralarda yapıldığını duyuyoruz.”