Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), Türkiye’deki antidemokratik uygulamaların boyut atlayarak, keyfiliği ve hukuksuzluğu barışçıl bir şekilde protesto edenleri gözaltına alma noktasına geldiğini açıkladı. Şanlıurfa’daki gözaltılara değinen vakıf yetkilileri, “Protesto kültürü, gözaltılarla sindirilmeye çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

GYV’den yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Şanlıurfa'da adliye önünde, 14 Aralık'taki medya operasyonunu protesto eden vatandaşlar ile tutuklu polis arkadaşlarının ailelerine moral desteği verdikleri gerekçesiyle 30 kişinin gözaltına alınması bir demokratik hukuk devletinde asla kabul edilemez.

Bu durum anayasamızın ‘düşünceyi açıklama ve yayma’ hakkını düzenleyen maddelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü teminat altına alan 10. Maddesine, barışçıl toplanma hakkını düzenleyen 11. Maddesine alenen aykırıdır.

Ülkemizdeki bu tür temel hukuka aykırı ve antidemokratik uygulamalar boyut atlayarak keyfiliği ve hukuksuzluğu barışçıl bir şekilde protesto edenleri de gözaltına alma noktasına gelmiştir. Öyle anlaşılıyor ki sağlıklı demokrasinin olmazsa olmazı olan eleştiri ve protesto kültürü bu tür gözaltılarla korkutularak sindirilmeye çalışılmaktadır.

‘BUGÜN ‘SIK ULAN SIK’ DİYEN AMİRLERİNE YERİNE YARIN ‘VUR ULAN VUR’ DİYEN BİR GÜVENLİK BÜROKRASİSİ KARŞILAŞIRIZ’

Kamu düzenini sağlamakla görevli güvenlik bürokrasisi, hukuki denetimden çıkartılıp yalnızca yürütmenin emri ile hareket eden kolluk kuvvetine dönüşürse, bugün kendi vatandaşına gaz sıkmaktan imtina eden polis memuruna ‘sık ulan sık’ diye cebir uygulayan amirler yerine, korkarız ki yarın ‘vur ulan vur’ diyen bir güvenlik bürokrasisi ile karşı karşıya kalacağız.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı olarak daima katılımcı demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hürriyeti gibi evrensel değerlerin savunucusu olamaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”