Ergenekon sanığı Mehmet Haberal’ın taburcu olabileceğini gösteren raporu gizleyerek hastanede kalmasını sağladıkları iddiasıyla doktorların yargılandığı davada tüm sanıklar beraat etti.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 5 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada mahkeme, sanıklara ve avukatlara son sözlerini sordu. Sanıklar ve avukatları suç işlemediklerini belirterek beraat kararı verilmesini istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, 8 sanığın da yüklenen suç açısından kasıt veya kusurları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. Tüm sanıklara beraat kararı oybirliği ile alınırken kararın gerekçesinde mahkeme başkanı Metin Tamirci çoğunluğun kararına şerh koydu.

Tamirci, muhalefet şerhinde sanıklara yüklenen eylemin tek başına suç teşkil etmediğini, ancak bir terör örgütüne yardım şeklinde yapıldığında suç olacağını kaydetti. Sanıkların suçlandıkları tarihte iddia edilen Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin mahkeme kararı bulunmadığını ifade eden başkan Tamirci, bu nedenle suçun unsurlarının oluşmadığını, bu gerekçe ile beraat verilmesi gerektiğini kaydetti.

Ergenekon sanığı Mehmet Haberal, 17 Nisan 2009’da tutuklanmasına karar verildikten sonra cezaevine gönderilmişti. Aynı gün rahatsızlandığı belirtilen Haberal hastaneye kaldırılmış ve uzun süre İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü’nde kalmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Haberal'ın İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde tedavi görmeye başlamasından bir süre sonra taburcu edilmesine yönelik heyet raporu düzenlendiği, ancak bu raporun işleme konulmadığı gibi yargılamanın devam ettiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gönderilmediği kaydedildi. İddianamede, söz konusu raporun adli mercilerden saklandığı ve bu rapordan sonra farklı tarihlerde şüphelinin yatarak tedavisinin hayati öneme haiz olduğunu gösterir raporlar düzenlendiği, sanık hakkında düzenlenen raporların bir kısmının sanık avukatları aracılığıyla mahkemeye ulaştırıldığı ifade edildi. Şüpheliler dönemin Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Zerrin Yiğit, Enstitü Müdürü Erhan Kansız, Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Hatice Sezer Karcıer, servis doktoru Nuh Nazmi Gültekin, Haberal’ın refakatçisi Muhammet Lütfullah Hüsrev, Hüsrev ile birlikte hareket eden Erkan Özkum ve servis hemşiresi Şengül Ari hakkında silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.