Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılında hacca gidecek 55 bin 540 kişiyi belirlemek için bilgisayar ortamında kura çekimi gerçekleştirdi. Hacca gideceğini gelininin telefon etmesiyle öğrenen hacı adayı, çok sevinçli olduğunu ve 5 yıldır bu anı beklediğini söyledi.

Kura çekimi Diyanet İşleri Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Programa çok sayıda hacı adayı katıldı. Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, 2015 yılında yeni hac müracaatının alınmadığını hatırlatarak, "2007 yılında kayıtlı olan ve 2014 yılında kadar da kesintisiz kayıt yenileten hacı adaylarına 2014 yılı kura sıra numarasına göre kesin kayıt hakkı verilmiştir. Ülkemize tanınan hac kontenjanından görevliler ile 2007 yılından görevliler ve 2007 yılından bekleyenler yani 43 bin 811 kişi düşüldükten sonra kalan 11 bin 588 kontenjan 2008- 2014 kayıt yenileten hacı adayları arasından kura çekilerek dağıtılacaktır. Kura çekiminde kat sayı uygulaması yapılacak ve hac kayıt sayısı fazla olanların kurada çıkma oranı da o nispette fazla olacaktır." diye konuştu.

'SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ PARA BİRİMİ KURUNUN SABİT OLMASI NEDENİYLE GEÇİLMİŞTİR'

Hac ücretlerinde dolara geçilmesine de değinen Günenç, şöyle devam etti: "2015 yılı hac ücretleri dolar bazında belirlenmiştir. Bu ücretlere 135 Amerikan Doları olan kurban ücreti de dahil edilecektir. Başkanlığımız hac ibadetini hiçbir zaman ticaret olarak görmemiştir, görmez ve göremez. Şayet bu organizasyonun sonunda birkaç kuruş artarsa bu artan meblağ Balkanlarda, Avrupa’da yaşayan kardeşlerimizin bulunduğu mekanlarda, Afrika’da, ülkemizde çeşitli mekanlarda cami olarak, İslam’a hizmet etmek üzere hayri müesseselere dönüşmektedir. Hac ücretlerinde dolara geçilmesinin sebebi bu para biriminin Suudi Arabistan’daki para birimiyle kurunun sabit olması nedeniyle geçilmiştir. Biz bu uygulamaya bugün değil yaklaşık 5 buçuk ay önce geçtik. Ayrıca 2011 yılından bugüne kadar başkanlığımız hac ücretlerine kesinlikle zam yapmamıştır, artışa gitmemiştir. Oradaki fiyat ne ise fiyatlara olduğu gibi yansıtılmıştır. Hacı adayları hac konaklama türlerine göre belirtilen hac ücretinin tamamını peşin yatırabilecekleri gibi 3 taksit halinde de yatırabileceklerdir."

HACI ADAYI MÜJDELİ HABERİ TELEFONLA ÖĞRENDİ

Kura çekimi devam ederken bazı hacı adayları heyecanlarını basın mensuplarıyla paylaştı. Bir hacı adayı, müjdeli haberi telefonla yakınlarından öğrendi. Hacı adayı şunları söyledi: "Evden takip edenler görmüş, ben burada görmedim ama çıkmış. 5 senedir bekliyordum. Çok sevinçliyim. Tek başıma gideceğim. Çocuklar haber verdi. Haberi gelinimden aldım."

Diğer bir hacı adayı, "Üçümüz beraber yazılmıştık, üçümüz beraber gideceğiz Allah nasip ederse. Annemin ismini gördüm. Biz beraber olduğumuz için muhakkak çıkmışızdır diye düşünüyorum. 5 yıldır bekliyoruz, umreye gittik. 2009’da başvurdum. Bu sene yedinci senem. İnşallah çıkar. Her sene umutluyum ama geliyoruz, gidiyoruz." dedi.

Bazı hacı adayları ise 2007 senesinde başvuranların kuraya tabi olmayacağını salona geldikten sonra öğrendiklerini söyleyerek tepki gösterdi.

Hac kontenjanları, 1987 yılında Ürdün’ün başkenti Amman’da yapılan İslam Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan karara dayanıyor. Burada alınan karar gereği her ülkenin nüfusunun binde biri oranında kontenjan verilerek hac kontenjanları tespit ediliyor. Ancak Kâbe’nin çevresini genişletme çalışmaları sebebiyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Suudi Arabistan makamlarıyla imzalanan protokol gereği yüzde 20’lik bir kontenjan kısıtlamasına gidildi. Buna göre bu yıl Türkiye’den 55 bin 540 vatandaş hacca gidebilecek. Kura sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinden kimlik numaralarıyla aynı gün sorgulanabilecek.