Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi, yarın yapılacak Hacı Bektaş Veli'yi Anma törenine hazır. 52. Ulusal ve 26. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen törenlere katılmak üzere dünyanın dört bir yanından Alevi vatandaşlar ilçeye geliyor. Yarın anma programının resmi kısmının yapılacağı Çilehane mevkiinde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’ne giden yollar, Hacıbektaş Belediyesi görevlileri tarafından yıkanarak temizleniyor. Merkeze giden yollara Hacıbektaş Veli’nin sözlerinin yer aldığı afişler asıldı.

Dünyanın en önemli Alevi-Bektaşi inanç merkezi konumundaki Hacıbektaş ilçesini ziyaret edenler, Hacıbektaş Veli’nin içerisinde inzivaya çekildiği bir mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesindeki delikli taşı mutlaka ziyaret ediyor. İlçe merkezinin 3 kilometre doğusundaki Çilehane’de bulunan delikli taşın içinden geçenlerin 'günahsız' olduğuna inanılıyor. Ziyaretçiler, burada bulunan Deliklitaş'tan geçebilmek, Hacı Bektaş Veli heykeline dilek taşı yerleştirmek ve dilek tutup dua etmek için birbirleriyle yarışıyor. Yaşlı ve kilolu bayanlar Deliklitaş'tan geçerken zor anlar yaşıyor. Bu küçük delikten geçemeyenlerin ise kesinlikle adak adaması ve bunu da yoksullara dağıtması gerekiyor. Çilehane bölgesinde başta Hacıbektaş Veli olmak üzere Yunus Emre, Aşık Mahsuni, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni’nin heykeli bulunuyor.

Vatandaşlar, “Hacı Bektaş Veli burada arkadaşlarıyla çile çekmiş. Buradan geçince günahların af olacağına inanıyoruz. Bunun ne kadar gerçek olduğunu da tam bilemiyoruz. Girdikten sonra 'geçebilir miyiz, geçemez miyiz' diye kafamızda bir heyecan oluyor. Çıktıktan sonra bir rahatlama hissediyoruz” şeklinde konuştu.
Deliklitaş’tan çıkmakta zorlanan kilolu ve yaşlı vatandaşlar zor anlar yaşarken, Deliklitaş’tan çıkmayı başaranların mutlulukları dikkat çekiyor.