İstanbul Hakimi Onur Demir, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), "Bizden üç maymunu oynamamızı istiyorlar." diyerek tepki gösterdi. Demir, eleştiren yazı yazdığı için HSYK tarafından tayin ile tehdit edildiğini savunarak, "Yalanınızla baş edemedim, bana dert olsun, önünüzde diz çökmedim size dert olsun." dedi.

Yargı camiasının gündeminin tartışıldığı 'adalet.org' isimli internet sitesinde, HSYK’nın son uygulamalarını değerlendiren İstanbul Hakimi Onur Demir, Yargıda Birlik Platformu (YBP) ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) sert biçimde eleştirdi. YBP’nin çoğulculuğu sağlayacağı, geçmiş 4 yıllık HSYK’nın olumsuz icraatlarını tekrar etmeyeceği, tayinde, terfide ve teftişte liyakatı sağlayacağı vaadiyle ortaya çıktığını anlatan Demir, seçimlerin ardından gelinen noktada yapılan yanlışlara tepki gösterdi. HSYK'nın kurumu eleştiren hakim-savcıları, aile ve çocuklarını düşünmeden, 'paralel paranoyası' adı altında tayin ettiğini öne süren Demir, kendisinin de yazdığı yazılar nedeniyle tayin tehdidi aldığını öne sürdü. Demir, “Gelinen nokta yargı, ülke açısından vahim. Bizden istenen üç maymunu oynamamızdır. Ben sizin yalanlarınızla baş edemedim, bu bana dert olsun. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun.” dedi.

YBP tarafından da desteklendiğini iddia ettiği kurulun iktidara geldikten sonra ilk iş olarak disiplin cezalarının incelenmesini gerçekleştirdiğini savunan Demir, Kurul Üyesi Mahmut Şen’in bir yazar tarafından internet sitesinde yazdıklarından dolayı cezaevine gönderilmekle tehdit edildiğini öne sürdü. Demir, “Bu duruma ne kuruldan ne de genel sekreterlikten ses çıkmamıştır. Yanındaki meslektaşına sahip çıkmayan bir yapıdan, taşrada ezilen hakim savcılara sahip çıkması beklenebilir mi? Önceki Kurul, Deniz Feneri Soruşturması savcılarını yargılattığı için topa tutulurken, bu dönemde Deniz Feneri soruşturmasının kapanması manidar değil midir?” diye sordu.

ÖNÜNÜZDE DİZ ÇÖKMEDİM

“Paralel yapıyla mücadele adı altında en ufak muhalefet ve eleştiri ezilmeye çalışılmaktadır.” diyen Demir, kendisinin bu dönemde yazdığı yazılar nedeniyle tayin tehdidinde bulunulduğunu iddia etti. Demir, şöyle dedi: “Ne gariptir ki bu dönem seçim döneminde destek verdiğim insanları eleştirmek için kaleme aldığım, ‘Aç kalmaya ve ölmeye gidiyorum’ başlıklı yazımdan 2 gün sonra, bu yazı, kurulda görevli ‘haber elamanı’ tarafından ismini vermek istemediğim bir kurul üyesine götürülerek, şahsım karalanmaya çalışılmış. Akabinde ilgili kurul üyesi beni cep telefonumdan arayarak niçin böyle bir yazı kaleme aldığımı sormuş ve olumsuz konuşmalar yapmıştır. Gelinen nokta yargı ve ülke açısından vahimdir. Bizden istenen üç maymunu oynamamızdır. Bu yazı vesilesiyle beni arayan kurul üyesine ve haber elamanına seslenmek istiyorum; ‘Ben sizin yalanlarınızla baş edemedim, bu bana dert olsun. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun.”

O HAKİM VE SAVCILARIN İNSANLARIN AİLESİ YOK MU?

Demir, sosyal medyada ve internet sitelerinde cesurca yazı yazan hakim ve savcıları görev yerlerinden alıp sağa sola vermeyi ‘paralellerle mücadele ediyoruz’ diye yutturmaya çalışıldığını iddia etti. “Cesurlardan korkanlar aslında farkında değiller ki sinsilerin yollarını açıyorlar. Kış ortasında çıkarılan kararnameyle yüzlerce hakim savcının yerleri değiştirildi.” diyen Demir, “Sormak lazım velev ki bu insanlar bunu hak etti. Peki bunun zamanlaması kış ortasında okullar devam ederken mi olmalıydı? Sözde mücadele ettiğiniz bu insanların eşleri ve çocukları yok mu? Sizler bu kadar mı empati yeteneğinizi kaybettiniz ?” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA OLSA YER YERİNDEN OYNAR

Demir, daha önce örneklerini görmedikleri şekilde hakim ve savcıların bir yılda iki kez tayininin çıkarıldığına şahit olduklarına anlattı. Demir, şu ifadeyi kullandı: “Bu şartlar altında hangi hakim savcı kendini güvende hisseder? Yürütme aleyhine karar veren idari hakimlerin görevlerinden alındığını görmekteyiz. Emsali görülmemiş ve benzeri Avrupa’da olsa yer yerinden oynaması gereken aşağıdaki açıklamayla hakim savcılar tehdit edilirken, güvencemiz olması gereken kurul niçin susmuştur?”

Demir, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran’ın seçimler sonrası yaptığı ‘Kamikaze hakimler için gereğini yaparız’ açıklamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Demir, HSYK'nın 'paralel yapı' soruşturmalarında görev alan yargı mensuplarının arkasında olduğunu savundu.