Zonguldak Hakimi Kemal Karanfil, Türkiye’de son süreçte yaşanan olaylara ilişkin meslektaşlarına seslenerek, “Yoksa Cumhuriyetin savcısı yok mu?” diye sordu. Türkiye’de Cumhuriyet ve demokrasinin hiç bu kadar tehdit altında olmadığını belirten Hakim Karanfil, meslektaşlarına seslenerek, “Hukuka baskı var, demokrasi tehlikede. Canlı bombalar Ankara’ya girmiş. Cumhuriyet tehlikede. Tüm bunlara rağmen anayasayı korumak ve anayasal suçları takip etmek için maaş alan cumhuriyet savcılarımız, olanları izlemekte. Veya izliyor görünmekte. Her ilde bulunan, anayasal suçlar bürosuna bakan savcılar ne yapıyor? Yoksa cumhuriyetin savcısı yok mu?” dedi.

Yargıtay ve Sulh Ceza eski Hakimi Kemal Karanfil, 29 Ekim Cumhuriyet bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabından dikkat çeken paylaşımlarda bulundu. “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yılı.” diyen Hakim Karanfil, şöyle devam etti: “Cumhuriyet ve demokrasi ile yönetildiği söylenen bir ülke düşünün ki hakim ve cumhuriyet savcıları yürütmenin baskı ve tehdidi altında. Hoşa gitmeyen karar verenler ya sürgün ediliyor, ya açığa alınıyor ya da ihraç ediliyor. Daha kötüsü verdiği karardan dolayı 5 aydır tutuklu meslektaşlarımız bulunuyor.”

‘SAVCILARIMIZ İZLİYOR VEYA İZLİYOR GÖRÜNMEKTE’

Canlı bomba olayı, basına yapılan sansür, el koyma ve polislerin hiç yere tutuklanması olayını da dile getiren Hakim Karanfil, şu ifadeleri kullandı: “IŞİD denen terör örgütü üyelerine TIR'larla silah yardımı yapılmış ve başka ülkenin liderini devirme adına yıllarca korunup kollanmış. Ülkeye olacak tehlike görmezden gelinmiş. Canlı bombaların Başkent'e kadar sokulmalarına yol açılmış. Muhalif medya organları susturulmuş, mallarına el konulmuş, gazeteciler tartaklanmış, tutuklanmış. Tweet atanların takip edildiği kadar canlı bombalar takip edilmemiş. CMK ve PVSK gereği, savcının operasyon emrini, yerine getirmekle görevli polisler, 1 yıldan fazla süredir tutuklu. Tutuklu olmayanlar da ya açığa alınmış, sürülmüş. İşi bilen yılların uzmanı polisler ve şefleri emekliye ayrılmış, ihraç edilmiş. Polis Akademisi'nin kapısına, içindeki öğrencilerle beraber kilit vurulmuş. Genel Kurmay başkanı dahil birçok komutan, aydın tutuklanıp yıllarca içeride tutulmuş.”

“Ülkenin tüm kurum ve kuruluşlarıyla adeta bir adamın emrine verilmiş. Ve bu adam ki 25 Aralık soruşturmasında, medyaya yansıyan bilgilerden 1 numaralı şüpheli.” ifadesini kullanan Hakim Karanfil, meslektaşlarına seslenerek, “Tüm bunlara rağmen anayasayı korumak ve anayasal suçları takip etmek için maaş alan cumhuriyet savcılarımız, olanları izlemekte. Veya izliyor görünmekte.” dedi.

‘ANAYASA İHLALLERİ YAŞANIYOR AMA SAVCILARDAN SES YOK’

Bugün ihlal edildiğini iddia ettiği Anayasa maddelerinden örnekler vererek sıralayan Hakim Karanfil, “Hangi maddeye el atsanız en az birkaç ihlal çıkacak şekilde açıkça anayasa ihlalleri yaşandığı halde, anayasal suçlara bakan savcılar, bunları denetlemekle görevli başsavcılardan en ufak bir soruşturma yok. Cumhuriyeti koruyup kollama, partilerin yasalar çerçevesinde faaliyet göstermesini denetleme görevi olan Yargıtay Başsavcısı'ndan bir ses yok. Seçime günler kala muhalif medyaya el konularak oy kullanacak vatandaşın bilgilenme hakkı ellerinden alınıyor. Gazetecilerin kemikleri kırılıp tutuklanıyor. Yazılarından dolayı mahkeme mahkeme dolaştırılıyor. Ancak YSK’dan bir ses yok.” sözlerini kullandı.

‘MESLEĞİMİZE SAYGINIZ VARSA, MANZARA İÇİNİZİ ACITIYORSA GÖREVİNİZİ YAPIN’

“Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıldönümü kutluyoruz.” diyen Hakim Karanfil, “Atamız ve silah arkadaşlarının bin bir çile ile bizlere emanet ettiği cumhuriyete inanıyor ve mesleğimize saygımız varsa, manzara içinizi acıtıyorsa, Cumhuriyeti koruma görevini yapın, ey cumhuriyet savcıları. Yoksa yarın koruyacağınız ve unvanınızın önüne konacak bir Cumhuriyet kalmaz ise şaşmayın..." diyerek sözlerini tamamladı.