Kimsesiz çocuklarla ilgili çalışmalarla tanınan Eskişehir eski Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'na hakkında kendisine hakaret ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Karanfil, Vali Tuna’nın, ‘Kamu görevlisine görevi başında hakaret' suçundan 2 yıla kadar hapis ve para cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Avukat Murat Uzun, müvekkili Hakim Kemal Karanfil adına Cumhuriyet Savcılığı'na iki sayfalık dilekçesiyle başvurarak, Vali Tuna’dan şikayetçi oldu. Müvekkili Eskişehir Adliyesi’nde 4. Sulh Ceza Hakimi ve Özel Yetkili Sulh Ceza Hakimliği görevi esnasında, sorgu veya tedbir için gönderilen çocukların sokakta yattıkları, yetiştirme yurdundan çıkarıldıkları, kendileri gibi bir çok çocuğun sokakta yattığını ifade etmeleri üzerine duyarlılık gösterdiğini dilekçe de anlatan Avukat Murat Uzun, bu bağlamda müvekkilinin ilgili çocuklara sahip çıkılması ve 18 yaşını dolduran çocukların yurttan güvencesiz çıkarılmasının sosyal yarasına çözüm bulunması için ilgili kamu kurumlarına yazı yazılmasına karar verdiğini aktardı.

Dilekçede, bu karardan bir süre sonra Vali Güngör Azim Tuna’nın bir basın toplantısında sokak çocukları ile ilgili soru üzerine ilgili yazıyı yazan Hakim Karanfil'e ağır hakaret ettiğini belirten Avukat Uzun, "Yıllarını adalet dağıtmak için harcayan ve onca zorluğa rağmen mesleğini severek yapan bir hakim için ‘şov yapıyor, tarafsızlığını yitirmiş, tutarsız’ ifadelerini sözlerini kullanmak bir hakime yapılabilecek en büyük saygısızlık ve hakarettir.” ifadelerine yer verdi. Avukat Uzun, dilekçesinde yasal düzenlemeler ve müvekkilinin sosyal duyarlılığı, benzer mağduriyetlerin önüne geçme adına, ilgili kurumlara yazdığı masum ve iyi niyetli yazılarından, niyet okuyuculuğu yapıp, bunları farklı anlamlar yükleyerek basın mensupları nezdinde sarf etmesi nedeniyle Hakim Karanfil’in ciddi şekilde rencide olduğunu aktardı.

Avukat Uzun, şu ifadeleri kullandı: "Nitekim aynı gün sosyal medya da müvekkilim hakkında, valinin sözleri manşetlere taşınmış ve bir çok kişi tarafından bu haberlerin okunması suretiyle müvekkilimin kişilik hakları ağır şekilde ihlal edilmiştir. Müvekkilim zaten geçen kış ortasında henüz yeni iyileşen oğlunun geçirdiği feci kaza sonrası, istemediği halde ve kanunsuz bulduğu bir tayininin çıkması ile yeterince üzülmüştür. Valinin bu talihsiz beyanları, müvekkilimin yaşadığı acıları adeta tuz biber etmiş, mağduriyet üzerine mağduriyet yaşamamıştır.”

Avukat Uzun, “Bu gerekçelerle, müvekkilim yasa ve mesleği gereği öğrendiği sosyal yaraya parmak basma ve TCK 279. maddesi uyarınca, sokakta yatan çocukları yetkililere bildiren yazı nedeniyle valinin basın önünde sarf ettiği ‘maksadı şov yapmak, tarafsızlığı yitirmiştir, tutarsız’ gibi sözlerle ağır hakarete uğramıştır. Bu bağlamda müvekkilim için bu sözleri sarf eden Vali Güngör Azim Tuna’nın TCK 125-3a maddesi uyarınca cezalandırılmasını talep ediyoruz." sözlerine yer verdi.

‘HAKARET ETME, KAMU GÖREVLİSİNİN GÖREVİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEMEZ’

Avukat Uzun, şikayetin savcılıkça kabul edildiğini ancak dosyanın görev suçu olabileceği düşüncesiyle Yargıtay’a gönderildiğini söyledi. Şikayetin görev suçu kapsamında olduğu yönünde karar verilmesi halinde, gerekli iznin alındıktan sonra Vali Tuna’nın yargılamasının Yargıtay’da yapılacağını aktaran Avukat Uzun, eğer görev suçu kapsamına girmediği yönünde karar verilmesi halinde ise yargılamanın Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılacağını kaydetti. Ancak ‘hakaret etmenin’ her hangi bir kamu görevlisinin görevi kapsamında değerlendirilemeyeceği düşüncesinde olduklarını vurgulayan Uzun, "Bu kapsamda valinin yargılaması Yargıtay’da değil suçun işlendiği yer olan Eskişehir’de yapılmalı." dedi.