Yargıtay ve Sulh Ceza eski Hakimi Kemal Karanfil, Meclis'in derhal toplanarak Sulh Ceza Hakimliği Yasası'nı değiştirmesi gerektiğini, böylelikle yargıya güvenin yüzde 50 artacağını, hak ihlallerinin de yüzde 50 azalacağını kaydetti. Kanun çıkarma yeterliliği olan muhalefetin, Sulh Ceza Hakimliği yasasını değiştirmek için neden adım atmadığına bir anlam veremediğini anlatan Hakim Karanfil, mevcut HSYK’nın yapısı, yürütme ile olan müthiş uyumu, hukuk devleti ilkesi ve temel hakların teminatı önündeki en büyük engel olduğunu dile getirdi.

Halen Zonguldak hakimi olarak görev yapan Kemal Karanfil, Facebook adresinden Sulh Ceza Hakimlikleri, HSYK’nın yapısı, Anayasa ihlalleriyle dikkat çeken paylaşımda bulundu. Eskişehir’de Sulh Ceza Hakimi iken bu mahkemelerin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran, ancak sonra bu görevinden usulsüzce alınan Hakim Karanfil, Türkiye’yi bu kaos ve hukuksuz ortamdan önemli ölçüde kurtarmanın, yargıya güveni yeniden tesis etmenin bir çaresinin olduğunu belirtti. Hakim Karanfil, “Meclis'in derhal toplanarak Sulh Ceza Hakimliği Yasası'nı değiştirmesi durumunda yargıya güven yüzde 50 oranında artar. Hak ihlalleri yüzde 50 azalır. Aynı şekilde hakim ve savcılara yasa ile getirilecek bölge teminatı, HSYK’nın taciz tayinlerini ortadan kaldıracağından adil kararlar artar.” dedi.

MUHALEFET İMKANI VARKEN SULH CEZALARI NEDEN KALDIRMADI?

“Kanun çıkarma yeterliliği olan muhalefetin, Sulh Ceza Hakimliği Yasası'nı değiştirmek için neden adım atmadığını anlayamıyorum.” diye soran Hakim Karanfil, şu ifadeleri kullandı: “Bugünkü mevcut HSYK’nın yapısı, yürütme ile olan müthiş uyumu, hukuk devleti ilkesi ve temel hakların teminatı önündeki en büyük engeldir. Birileri hiç çekinmeden ve gözümüzün içine baka baka Anayasa'yı ihlal edebiliyorsa, HSYK’nın yürütme organının etkisi altında olmasındandır.”

Anayasal suçlara bakan savcılar ile Yargıtay Başsavcısı'nın birinci görevinin Anayasa ihlallerini soruşturma ve Cumhuriyet rejimini korumak olduğunu aktaran Hakim Karanfil, “Oysa bugün, korkunç Anayasa ihlallerine rağmen, bu organlarca ihlalde bulunanlar hakkında hiç bir soruşturma açıldığına tanık olmadık. Bu durum, HSYK’nın yürütme organından bağımsız olmasının ne derece hayati olduğunun göstergesidir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde yargı yürütmeyi denetler. İhlallerini önler hele yürütmenin zorbalıklarının teminatı kesinlikle değil.” ifadelerini kullandı.

BASKILARLA YARGI İPOTEK ALTINA ALINDI

Hakim Karanfil, bugün yargıçların, HSYK’nın zamansız tayin korku ve baskısı nedeniyle, ya kanunsuz karar, ya da tayin ikilemi ile karşı karşıya bırakıldığını anlattı. Hakim Karanfil, şunları kaydetti: “Zamanından önce tayini yasaklayan bir yasa ile yargıç ve savcılar mühim bir baskıdan kurtulacak. Şu anki meclis aritmetiği bunu çözebilir. Aynı yasal düzenleme ile verdiği karar nedeniyle soruşturma ve ihraçları da önleyebilir. Bugün adeta bu baskılarla yargı ipotek altına alındı. Yargı işlemez hale getirildi. Bazı davalarda adil olmanın cesaret gerektirdiği, sürgün ve ihracı göze alma haline getirildiği günler yaşıyoruz. Oysa hakim ve savcıları bu şekilde korunaksız bırakıp, güç odaklarına karşı onları korumadan kahramanlık beklemeye kimsenin hakkı yok.”