Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polisin reddi hakim taleplerini kabul ettiği için tutuklanan hakim Metin Özçelik, HSYK 2. ve 3. dairelerinin açığa alma ve soruşturma izni verme kararlarına itiraz etti.

Tutuklu hakim Metin Özçelik’in avukatı Önder Durdu, HSYK’ya ulaştırılmak üzere İstanbul Adalet Sarayı’ndaki HSYK Bürosu’na iki ayrı dilekçe verdi. Durdu, HSYK 2. Dairesi’ne gönderdiği dilekçede, Özçelik hakkındaki geçici süre ile görevden uzaklaştırılması kararının yeniden incelenmesini ve hukuka aykırı olduğunu belirttiği bu kararın kaldırılmasını istedi.

2. Daire’nin söz konusu kararının hala kendilerine tebliğ edilmediğini ifade eden Durdu, müvekkilinin adli ve idari soruşturmasını gerektirecek hukuka aykırı bir davranışı ve kararının bulunmadığını kaydetti. Müvekkilinin açığa alınmasına gerekçe gösterilen kararının hukuki gerekçelerini detaylı olarak anlattığını vurgulayan Durdu, 1. sınıf hakim olan müvekkilinin açığa alınmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Durdu, 2. Daire’nin bu kararının anayasada yer alan yargı bağımsızlığı, hakim savcılık teminatı ve AİHS ilkelerine açıkça aykırı olduğuna işaret etti.

Müvekkilinin ifadesi alınmadan bu kararın verilmesinin usul hukuku açısından da hukuka aykırı olduğunu kaydeden Durdu, yeniden inceleme taleplerine ilişkin gerekçelerini bildirebilmek için söz konusu açığa alma kararının kendilerine tebliğ edilmesini de istedi.

HSYK 3. Dairesi’ne gönderdiği dilekçede Özçelik’e soruşturma izni kararının yeniden incelenmesini ve hukuka aykırı bu kararın da kaldırılmasını talep etti. Aynı gerekçeleri bu dilekçede de sıralayan Durdu, bu kararın da kendilerine tebliğ edilmediğini kaydetti. Durdu müvekkilinin görevine iadesine karar verilmesini istedi.