Avukatı Önder Durdu ile birlikte 18.30 sıralarında ifade vermek üzere Bakırköy Adliyesi'ne gelen 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik, tutuklandı. Tutuklama kararını 23.30'da adliyeden ayrılan Durdu açıkladı.

Hidayet Karaca ve 62 polisin reddi hakim taleplerini kabul ettiği için HSYK tarafından açığa alınan Metin Özçelik, çıkarıldığı Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Özçelik'in tutuklandığı haberini avukatı Önder Durdu açıkladı.

Mahkeme heyeti, adliyeden ayrılışları sırasında görüntü vermek istemedi. Heyet, kapıda bekleyen basın mensupları bina girişinden ayrılmayınca bir başka kapıdan adliyeyi terk etti. 23.30 sıralarında adliyeden ayrılan Özçelik'in avukatı Önder Durdu, tutuklama kararını basın mensuplarına duyurdu.
Durdu, "29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik'in tutuklanmasına karar verildi. Üzerine atılı suçlama, devleti yıkmaya teşebbüs eden diğer sanıklarla aynı fikir ve eylem birlikteliği içinde olduğu gibi, komik bir gerekçeyle tutuklandı. Dosyada hiçbir delil yok, kendi mahkeme kararı, imzalı mühürlü mahkeme kararı dışında hiçbir delil yok dosyada. Bir hukukçu olarak gülmekten başka bir tepki gösteremiyoruz. Size sadece şunu söyleyeyim, bu basın açıklamasının belki kısa özetini hakim bey, karar sonrasında mahkeme heyetine yaptı. Ben dedi, sizin yerinizde olmaktansa burada olmayı yeğlerim. Adaletin ulaştığı yer açısından çok üzgünüm ama kendi açımdan gayet rahatım, gayet müsterihim. Bu günlerin geçeceğine kanaatim tam." açıklamasını yaptı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Durdu, şunları söyledi: "Açığa alındığına ilişkin kendisine ulaşmış bir şey olduğunu bilmiyorum tam olarak. Hakim Mustafa Başer hakkında yakalama kararı var, tutuklama kararı yok. Yarım saat duruşma sürdü. 2 saat kadar da kararın yazılmasını bekledik. Nöbetçi mahkemeye müzekkere yazılması ve işlemlerin nöbetçi mahkemece yapılması gerekirdi fakat Hakim Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) başmüfettişi doğrudan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazmış bu müzekkereyi. Özel terörle ilgili suçlara bakmakla yetkili bir mahkeme 2. Ağır Ceza Mahkemesi. Bu yetkiyi, kovuşturma sonrası yani dava açıldıktan sonraki sürece ilişkin bir yetki, soruşturma aşamasını kapsamayan bir yetki. Biz buna itiraz ettik fakat itirazımız kabul edilmedi. Suç delili olarak, verdiği mahkeme kararı, başka bir delil yok. Metin Bey doğrudan savunmasını yaptı, mübaşire kendisi yazdırdı. Mevzuata uygun bir karar olmadığı kanaatindeyiz. Böyle bir uygulamaya ben şahit olmadım, okumadım, görmedim, duymadım. Hangi cezaevine sevk edileceği henüz belli değil."