Zonguldak İdare Mahkemesi, Yargıtay Sulh Ceza eski Hakimi Kemal Karanfil’in, Eskişehir Fen Lisesi'nde okuyan kızının Zonguldak Fen Lisesi'ne nakil talebinin boş kontenjan bulunmadığı gerekçesiyle kaydının kabul edilmemesine 'dur' dedi. Mahkeme, “Zorunlu tayine tabi kamu görevlisinin aile birliğini parçalayamazsın." diyerek kayıt işleminin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme, kararında ayrıca Anayasa maddesinin 41., 42., ve 90. ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıf yapılarak Anayasa ve AİHS'ne aykırı yönetmelik yapılarak temel hakların sınırlandırılamıyacağına hükmetti. Bu karara göre Hakim Karanfil, 7 aydan bu yana yaptıramadığı kızının kayıt işlemini mahkeme kararı üzerine gerçekleştirebilecek.

10 yaşındaki oğlunun tedavisi sürerken kış ortasında görev süresi dolmadan Eskişehir Sulh Ceza Hakimliği'nden kendi isteği dışında Zonguldak Adliyesi'ne atanan Hakim Kemal Karanfil, Eskişehir Fen Lisesi’nde okuyan kızı Ayşegül’ün kaydını 7 aydır Zonguldak Fen Lisesi’ne ‘kontenjan yok’ denilerek geri çevrilince ilgili okulun reddi kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Başvurusunda, "Anayasa'nın 41'inci maddesine göre aile toplumun temeli olup, aile bireylerinin birliği, bir arada yaşamaları esastır.” diyen Hakim Karanfil, 15 yaşındaki kızının tek başına Eskişehir'de kalamayacağı, ailesinin bulunduğu yerde okuma ve ikamet hakkı olması nedeniyle, talebinin ailesini ve kendisini mağdur ettiğini dile getirmişti. Hakim Karanfil’in bu başvurusunu İdare Mahkemesi değerlendirerek karara bağladı. Mahkeme kararında, ailenin birliğine vurgu yaparak Karanfil ailesinin kayıt çilesine böylelikle 'dur' dedi.

Hakim Karanfil, İdare Mahkemesi’nin bu 'müjdeli' kararını Facebook adresinden duyurdu. 'Yargıdan güzel haber var. İdare Mahkemesi, ailenin birliğine vurgu yaparak kayıt çilesini dur dedi' başlıklı yazı ile kararı takipçileriyle paylaştı.

“Ocak ayında Zonguldak a atandığım halde Eskişehir Fen Lisesinde okuyan kızımın Zonguldak Fen Lisesine naklini yaptıramamıştım.” diyen Hakim Karanfil, “'Kontenjan yok' denilerek talebim bugüne kadar hep reddedildi. Bu yüzden okullar tatil oluncaya kadar Zonguldak’a Eskişehir'den git-gel yapmak zorunda kaldım. Çocukların okulu nedeniyle, tayinden itibaren 2 ay içinde lojmanı boşaltamadığım için de, ‘10 kat lojman kirası istendi.’ Ama bu sıkıntı ile sağolsun Adalet Bakanlığımız bize ayrı bir güzellik yaptı.” ifadesini kullandı.

Kızının kayıt çilesini geçen günlerde Zonguldak İdare Mahkemesi'ne taşıdığını anlatan Hakim Karanfil, mahkemenin, aylardır yaptıramadıkları kayıtla ilgili kararı verdiğini belirtti. Hakim Karanfil, şunları kaydetti: “Mahkeme, ‘zorunlu tayine tabi kamu görevlisinin aile birliğini parçalayamazsın’ diyerek işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca kararında, Anayasa'nın 41., 42., ve 90. ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ne atıf yaparak Anayasa ve AİHS’ne aykırı yönetmelik yapılarak temel hakların sınırlandırılamayacağına vurgu yapmış. Bu güzel haberi siz değerli dostlarımla paylaşmak istedim. Adil karara imza atan yargıçları da kutluyor, yargının henüz sıfırlanmadığını bizlere hissettirdikleri için teşekkürlerimi iletiyorum.”