Konya'da gözaltına alınan avukat Memduh Oğuz, 1. Sulh Ceza Hakimi Nayim Durak tarafından serbest bırakıldı. 3 saat sonra 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mevlüt Gülbudak tutuklama kararı verdi. Durak, kararın tebliğini, tutuklama kararını veren hakimin yapmasını uygun görerek dosyadan el çekti ve dosyayı Gülbudak'a gönderdi. Gülbudak ise iade etti. Tebliğ, Adalet Komisyonu'nun talimatıyla Durak'a kaldı.

Konya'da hafta başında makul şüphe gerekçesiyle 3 avukatın gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Cumhuriyet Savcılığı, Konya 1. Sulh Ceza Hakimi Nayim Durak'ın avukat Memduh Oğuz ve çalışanı Nehir P.'yi adli kontrol şartıyla serbest bırakmasına itiraz etti. Salı gecesi nöbetçi olan 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mevlüt Gülbudak, savcının itirazını kabul ederek iki isim hakkında tutuklama kararı verdi. Böylece Avukat Oğuz ve Nehir P. serbest kaldıktan 3 saat sonra tutuklanmış oldu. Gelişmeler bununla da bitmedi. Dün yeniden gözaltına alınan iki kişiye tutuklama kararının tebliğ edilmesi sürecinde sanıkların serbest bırakılmasına karar veren Sulh Ceza hakimi, kararın tebliğ edilmesi için yetkisiz olduğunu belirterek dosyayı tutuklama kararını veren Asliye Ceza hakimine gönderdi. Ancak Asliye Ceza Hakimi de dosyayı tekrar mahkemenin asıl hakimine geri gönderdi. Bunun üzerine dosya Adalet Komisyonu Başkanlığı'na iletildi.

Geçtiğimiz pazartesi günü polis, Konya'da faaliyet gösteren Oğuz Hukuk Bürosu'nda makul şüphe gerekçesiyle arama yapmıştı. Avukatlar Memduh Oğuz, Mehmet Şimşek ve Ahmet Bal ile ofis çalışanı Nehir P. gözaltına alınmıştı. Memduh Oğuz hakkındaki gözaltı işlemi ise oğlunun mezuniyet töreni için ABD'ye gitme hazırlığındayken Konya Havalimanı'nda yapılmıştı. Şimşek ve Bal, Emniyet'teki sorgularının ardından serbest bırakılırken Memduh Oğuz ve Nehir P., adliyeye sevk edilmişti. 12 Mayıs günü saat 19.00'da Konya 1. Sulh Ceza Hakimi Nayim Durak, iki ismi de adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Bunun üzerine Konya Cumhuriyet Savcısı aynı gece nöbetçi 9. Asliye Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Saat 21.58'te iki isim için bu kez tutuklama kararı çıktı.

Avukat Oğuz ve Nehir P. bunun üzerine yeniden gözaltına alındı. İki isim, dün tutuklama kararının yüzlerine okunması için Konya Adliyesi'ne getirildi. Ancak, adliyede hakimler arasında yaşanan karmaşa sebebiyle karar saat 18.30'a kadar verilemedi. Serbest bırakma kararını veren Sulh Ceza Hakimi Nayim Durak, tutuklama hükmünü, bu kararı veren hakimin teslim ve tebliğ etmesinin uygun olacağını belirterek dosyayı 9. Asliye Ceza Hakimi Mevlüt Gülbudak'a gönderdi. Gülbudak ise, görevli ve yetkili olmadığını gerekçesiyle dosyayı ilk kararı veren Durak'a iade etti. Bu aşamadan sonra, Nayim Durak karar için dosyayı Adalet Komisyonu Başkanlığı'na iletti. Komisyon akşam saatlerine değerlendirme yapıp dosyaya Sulh Ceza Hakimi Durak'ın bakmasını uygun buldu. Bu aşamadan sonra, salı günü tutuksuz yargılanma kararı veren Nayim Durak bu kez Memduh Oğuz ve Nehir. P.'nin tutuklandığını açıkladı.

Öte yandan tutuklama kararına Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan'dan tepki geldi. 60 kadar avukatla birlikte bir basın açıklaması yapan Kayacan, "Mahkeme, meslektaşımız Memduh Oğuz hakkında önce adli kontrol şartıyla serbestlik kararı vermek suretiyle kişi özgürlüğünü önceliyor. Ancak sonra istisnai bir tedbir kararı olan tutuklama vermek suretiyle orantılılık ilkesini çiğniyor." dedi.