Hakkari STK temsilcileri sürece olan inançlarını koruyor. Çatışmasızlık döneminin tekrar başlayacağını savunan STK temsilcileri hükümetin ve partilerin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyor.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Servet Taş, son yaşanan olaylardan dolayı umutlarının kırıldığını belirtti. Konu ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Taş, “2,5 yıldır bir barış süreci yaşadık. Bu süre içerisinde, bu barışın olacağına çok fazla inanmıştık. Bu şekilde, kardeşlik ve dostluk projelerini hayata geçirdik. Bu olayın gerçekleştiğini görünce hepimiz sevinmiştik ve mutlu olmuştuk. Sınır kapıları açılmıştı, turizm canlanmıştı, bir karar merkezi açmıştık, yurt içi ve yurt dışı birçok turist gelmeye başlamıştı. Yani bu süreç bizi heyecanlandırmıştı. Fakat bu son iki hafta içerisinde yaşanan olaylar umudumuzu kırdı hevesimizi kaçırdı. Biz bu konularla ilgili olarak birçok çalışmamız oldu. Sayın Başbakanımızla bir görüşmemiz oldu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştük, CHP teşkilatlarıyla görüştük bir an önce bu silahların susması için.” ifadelerini kullandı.

'GÖZLERİMİZDEN AKACAK GÖZYAŞI KALMADI ARTIK'

Taş, “Ölümlerin bir galibi olmaz. Bütün siyasi partilerden, Sivil Toplum Örgütlerinden bu çatışmasının bir an önce bitmesini istiyoruz. Çünkü bu çatışmalar yoğunlaşırsa daha birçok münferit olaylarla karşı karşıya kalırız. Her askerimiz, her polisimiz bu ülkenin temel dinamiğidir. Bunun için herkese görev düşüyor, herkes sağduyulu davranarak bu olayları sonlandırabilir. Yıllardır, coğrafyamızda yaşanan kan ve gözyaşının bitmesini istiyoruz. Gözlerimizden akacak gözyaşı kalmadı artık.”şeklinde konuştu.

'AKP’NİN İKTİDARA GELME HIRSI, ÜLKEYİ TAM BİR KAOSA SÜRÜKLEDİ'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkâri Şube Başkanı İsmail Akbulut da yaşanan süreçte can kayıplarının yaşanmamasının insanlar için umutlandırıcı bir olay olduğunu söyledi. Akbulut, “30 yıldır bir çatışma süreci oldu, binlerce insan yok olup gitti. İnsanlar fakirleşti. Binlerce insan, bu süreçten kaynaklı olarak hayatlarını kaybetti. İnsanların barış isteği bu sürece çok olumlu bir katkı sağladı. 3 yıllık bir süre içerisinde bu hava bölgemizde esti. Can kayıplarının yaşanmaması, insanlar açısından umutlandırıcı bir olay oldu. Biz Sivil Toplum Örgütleri olarak, bunun hep takipçisi olduk ve her zaman bunu dile getirdik.“ ifadelerini kullandı.

Akbulut, “Müzakereler olmazsa sağlıklı olmaz. HDP her kesimin partisi olma politikasıyla bir taraftan oy aldı ve bunu başardı. HDP’nin yüzde 10’u aşarak 80 milletvekili ile Meclise girmesi insanlarda bir heyecan uyandırdı. Bu olay insanlarda barışın gelme adına önemli katkı sağlamıştır. Bu süreç içerisinde AKP’nin iktidara gelme hırsı, ülkeyi tam bir kaosa sürüklemiştir. AKP’nin terörle mücadele adı altında PKK mevzilerini bombalaması bu süreçle bağdaşmamaktadır. Suruç’taki patlama sonrasında tüm Dünya kamuoyunun Türkiye’nin bir tavır sergilemesini beklerken, Türkiye’nin bu IŞİD terörüyle bağlantısının olması herkesi kahretti. AKP Hükümeti IŞİD ile olan bağlantısını unutturmak için PKK mevzilerini bombalamaktadır. Buna gündemi değiştirmekte diyebiliriz. Kürtlerin bütün Sivil Toplum Örgütleri sürecin devam etmesi konusunda talepleri olmuştur.“ şeklinde konuştu.