Van merkezli IŞİD ve El Kaide terör örgütlerine operasyonlar yapan ve haklarında 4 ay önce soruşturma açılan Hakkari'deki polislerin avukatları, üçüncü defa Hakkâri Cumhuriyet Savcılığına müvekkillerinin ifade vermeye hazır olduklarını belirtmek için dilekçe verdi.

Avukatlar, daha önce haklarında soruşturma açılan polislerin ifade vermeye hazır olduklarını kamuoyuna aktarmak için Hakkari Adliyesi önünde basın açıklamasında bulundu. Müvekkillerinin ifade vermeye hazır olduklarını belirtmek için üçüncü defa Hakkari Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe veren avukatlar, herhangi bir gözaltı ve tutuklanmanın yaşanmaması adına hukuki işlevi yerine getirdiklerini belirtti.

Ülkenin hukuksuz bir süreçte geçtiğini belirten avukatlardan Mücahit Karabulut, "Türkiye’nin her yerinde maalesef algı operasyonlar yapılmaktadır. Hukuksuz, evrensel ilkelere bağdaşmayan soruşturmalar yürütülmektedir. Maalesef bugün müvekkillerimiz adına bu soruşturmaların bir benzerinin Hakkari’de de açıldığını ve devam etmekte olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Bu süreç bir sene öncesine kadar dayanmaktadır. Biz de soruşturma savcılarına müvekkillerimizin hazır olduklarını belirtiyoruz. CMK anlamında, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde müvekkillerimizin ifadelerinin alınması için dilekçelerimizi verdik. Bu saatten sonra eğer müvekkillerimize karşı bir şov amaçlı gayrihukuki gözaltı operasyonu olursa bunun iyi niyetle tarif edileceği hususu olamayacağı açıktır. Bu anlamda haklarımızı koruyacağımız yönünde kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın. Müvekkillimize şüpheli adı altında soruşturma açılmasını bu ülkenin enerjisine ve bu ülkenin hukukuna karşı bir tehdit olarak görüyorum. Bu insanlar Türkiye’nin en üç şehri olan Hakkari’de mücadele vermiş ama maalesef buralarda birileri istediği için bir soruşturma açılmış durumdadır. Şu noktada biz soruşturma savcılarının hukuki davranacağına inanıyoruz. CMK ve evrensel hukuk ilkelerine dayanarak hareket edileceğine inanıyoruz." dedi.

'POLİSLER KAÇMIŞ DEĞİL'

Müvekkillerinin ifadeye hazır olduğunu ifade eden Reşat Bozkurt ise "Buraya biz dört ay önce geldik. İfade vermek istiyoruz, dilekçelerimizi hazırladık, daha sonra bir kez daha verdik. Soruşturmayla ilgili şöyle bir ilginç bir durum vardır. Savcılık, Hakkari Valiliğine soruşturma için izin istedi. Valilik, savcılığa 'izne gerek yok, siz doğrudan soruşturma yapın' gibi bir cevap verdi. Van örneğinde görüldüğü gibi ifade vermek isteyen polisler dahi gözaltına alındı, bir şov yapıldı. Aynı şekilde Hakkâri’de yapılabileceğini düşünüyoruz. Bütün Türkiye’nin önünde Hakkâri’de Cumhuriyet savcılığına dilekçelerimizi verdik." ifadelerini kullandı.

Müvekkillerinin her an ifade vermeye hazır olduklarını söyleyen Bozkurt, "Soruşturmada yer alan polisler, ‘Biz ifade vermek istiyoruz, biz yargılanmak istiyoruz, varsa bir suç ortaya çıksın' diyor. Müvekkillerimiz bir yıldır soruşturmadan haberdar ve kimse kaçmış ve herhangi bir yere gitmiş değil. 'Hepimiz ifade vermeye hazırız' diyorlar. Biz hukukun gerçek anlamda yürütülmesinden yanayız." şeklinde konuştu.