Bursa’da, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kürtçe şarkılar eşliğinde ‘halay çekerek örgüt propagandası’ yaptıkları iddiasıyla 10 ay hapse mahkum edilen annenin cezası kesinleşirse, 2 aylık bebek cezaevine girecek.

1 Eylül 2013’te Bursa’da düzenlenen mitinge katılan Semra Getiren Gören hakkında, Kürtçe şarkılar işliğinde halay çektiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Kendisi ile birlikte 16 arkadaşı “PKK/KCK’nin talimatıyla örgütsel içerikli marşlar eşliğinde halay çektikleri” iddiasıyla yargılandı. Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Gören, 10’ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu sürede Sinan Gören ile evlenen Semra Getiren Gören’in, ‘Eylem Arin’ adını verdikleri kızları dünyaya geldi. Anne Gören, cezasının kesinleşmesi halinde 2 aylık kızının da kendisiyle birlikte hapse gireceğini belirterek, üzüntüsünü dile getirdi. Gören, şöyle konuştu: “Dünya barış günüydü, bütün dernekler, partiler oradaydı. Biz halay çektik. Onun dışında herhangi bir şey yapmadık. Bizim dediğimiz gibi ideolojik halaydı. 2-3 hafta önce aileme, eski adresime bir kağıt geldi. Orada öğrendik ceza yediğimizi. Zaten sayısını bilmediğimiz benzer davalar açılmıştı. Halaydan dolayı ceza yediğimizi duyunca önce komik geldi. Sonra kağıdı inceleyince gerçekten halay nedeniyle ceza yediğimizi gördük. Şuan biz de şaşkınız. Kağıtta sadece halay çektiğimiz için ceza aldığımız yazıyor, halay propaganda olarak görünüyor. Benzer bir olay da kına gecemde yaşandı. Kınamda halay çeken arkadaşlarım 16 Haziran’da mahkemeye çıkacaklar.”

“2 AYLIK ÇOCUĞUM BENİMLE CEZAEVİNE GİRECEK”

Cezasının kesinleşmesi durumunda 2 aylık çocuğunun da hapse gireceğini hatırlatan Gören, “Daha 2 aylık, süt verdiğim için benimle birlikte girmek zorunda. Yani çocuğumda hapis olacak. Orada bebeğime nasıl doktor bulacağım, çocuk doktoru da bulunmuyor. Bir sağlık sorunu olduğu zaman kim müdahale edecek. Hiçbir şeyden haberi yok. Daha iki aylık, yeni yeni etrafını görmeye, tanımaya çalışan bir bebeğe, cezaevi koşullarını tanıtacağız.” ifadelerini kullandı.

“HALAY ÇEKMEK ÖRGÜT PROPAGANDASI İSE ÖRGÜT LİDERİ İLE NİYE GÖRÜŞÜYORSUN”

Benzer davalar nedeniyle bir yıl hapis cezasına çarptırılan baba Sinan Gören ise şunları dile getirdi: "1 Eylül Dünya Barış gününe katıldığımız zaman da örgüt propagandası deniliyor. Örgüt propagandası bile olsa şiddet yoksa propaganda yapmak zaten serbest. Ya milleti aptal sanıyorlar ya da gerçekten 12 Eylül dönemini yaşıyoruz. Yani bir halay çekmek örgütün propagandası oluyorsa, o zaman niye örgütün lideri ile görüşülüyor. Sen örgütün lideri ile görüşüyorsun, bir barış süreci, çözüm süreci demişsiniz, yol haritası koymuşsunuz önünüze ama Kürtçe şarkı söyleyip halay çekildiği için insanları örgüt propagandasından cezaevine atıyorsunuz. Bunu kime söylerseniz gülerler."

“2 AYLIK ÇOCUĞU CEZAEVİNE ATMAK VİCDANA SIĞMIYOR”

İç Güvenlik Yasası’nın ardından bu tür davaların açılacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Gören, "Ama daha 2 aylık çocuğa da cezaevi görüneceğini biz tahmin edemiyorduk. Bu kadar barbarlık olacağını tahmin edemiyorduk. Buna benzer ayda 4-5 davamız oluyor. Mesela 8 Mart 2018’te, Dünya Kadınlar Gününe katıldık. ‘yaşasın kadınların özgürlüğü” diye Kürtçe slogan attığım için bana tekrar dava açılmış. Önümüzdeki ay o davaya gireceğim. Ama çocuğumun cezaevine girmesine çok üzülüyorum. Çünkü o kendi kararını verecek yaşta değil. 2 aylık çocuğu cezaevine atmak, ne vicdana sığıyor, ne de merhametli bir durumdur. Bakalım artık ne olacak."