Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, son yıllarda ülkemizde toplumun haber alma hakkının engellenmeye çalışıldığını söyledi. ‘Makul şüphe’ iddialarıyla gazetecilerin evlerinin basıldığını belirten Esendir, "Gazeteciler terörist, vatan haini sıfatlarıyla yaftalandılar." dedi.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir bir açıklama yayınladı. Esendir açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gerçeğin ve doğrunun topluma aktarılmasında en önemli aracı, gazeteciler ve dolayısıyla da medyadır. Gazeteciler bunu yaparlarken ilkelerini, Anayasa ve yasalardan alırlar.

Son yıllarda ülkemizde toplumun haber alma hakkı getirilen yasaklarla, akreditasyonlarla, ayrımcılıklarla engellenmeye çalışıldı, çalışılıyor. Gazeteciler terörist, vatan haini sıfatlarıyla yaftalandılar.

Mahkeme kararı olmaksızın internet siteleri kapatıldı. ‘Makul şüphe’ iddialarıyla gazetecilerin evleri basıldı. Attığı twetlerden, yazdığı yazı ve haberlerden dolayı gazeteciler ağır hapis cezalarıyla yargılanıyor. Gazeteciler hakkında yüzlerce dava açılmış durumda.

Gazeteler, televizyonlar ve internet haber portallarının üzerinde ağır bir siyasi baskı hüküm sürüyor. Gazete manşetlerine, televizyon yayınlarına müdahale ediliyor. Sayıları yüzleri bulan gazeteciler işsiz bırakılmış durumda. Ülkemizin en önemli gazetecilerinin mesleğini yapması engelleniyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi gazeteciler sözlü ve fiziki saldırılara maruz kalıyor.

Yaşanan tüm olumsuzlara rağmen gazeteciler, toplumun haber alma hakkını sağlamak amacıyla yine haber yapmayı sürdürecekler. İfade ve basın özgürlüğü her türlü baskıdan arındırılıncaya kadar yazı yazmaya, görüş bildirmeye devam edecekler. Yayın yasaklarına, sansüre, akreditasyona, ayrımcılığa karşı olduklarını her platformda söyleyeceklerdir.

İfade ve basın özgürlüğünün tüm kural ve kurumlarıyla tesis edildiği bir Türkiye düşüncesiyle, basın camiasının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutluyoruz."