Türk Halk Müziği’nin önemli isimlerinden merhum Ali Ekber Çiçek, dokuzuncu ölüm yıldönümünde, mezarının bulunduğu Balıkesir'in Edremit ilçesinde anılacak. Edremit Belediyesi tarafından 26 Nisan 2015 Pazar günü, Tahtakuşlar Mahallesi’ndeki mezarı başında ve Güre İskelesi'nde anma programı düzenlenecek.

İlk tören, saat 10.30’da Tahtakuşlar Mahallesi Kabristanı'ndaki anıt mezarın başında yapılacak. Ardından köy konağında hayır yemeği verilecek. Saat 18.00’de ise Güre Mahallesi İskele Meydanı'ndaki programda Türk Halk Müziği sanatçıları Bahattin Turan, Zeki Çiçek, Adil Yıldız ve Edremit Belediyesi Türk Halk Müziği Yurdun Sesi Korosu tarafından ünlü sanatçının türküleri seslendirilecek. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, "Ali Ekber Çiçek büyük bir üstat, aynı zamanda bizim kıymetli bir hemşehrimiz, dostumuz, yoldaşımızdı. Onu unutmadık ve unutturmayacağız. 26 Nisan Pazar günü düzenleyeceğimiz anma programına, tüm sevenlerini ve türkü dostlarını bekliyoruz." dedi.

Ali Ekber Çiçek, 1935 yılında Erzincan’ın Ulalar köyünde doğdu. Babasını 1939 Erzincan depreminde yitirdi ve küçük yaşlarda rençberlik yapmaya başladı. Bu arada bağlama çalmayı öğrendi ve cem toplantılarında kulağı, Alevi deyişleri ve ezgileriyle doldu. İlkokul öğreniminden sonra maddi olanaksızlıklar sebebiyle öğrenimini sürdüremedi ancak ağır yaşam şartlarına rağmen müzikten kopmadı. Müzik aşkı ağır basınca İstanbul'a göç etti ve Halk Müziği'nin önemli isimleriyle tanıştı. Askerliğinden sonra TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Muzaffer Sarısözen döneminde TRT Ankara Radyosu'na ve Yurttan Sesler Korosu'na girdi. 35 yılı aşkın sürede 400'den fazla türküyü derleyerek geniş kitlelere ulaştırdı. TRT arşivlerinde 54 kaseti bulunan Çiçek'in, Türkiye'de birçok türkücü tarafından derlemeleri söylenmektedir. 2003 yılının başlarında TRT Belgesel Programlar Müdürlüğü tarafından, Çiçek'in hayatını anlatan, “Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakın” isimli bir belgesel film çekilmiştir. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk Halk Müziği'ne birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir. Yakalandığı kanser hastalığından kurtulamayarak 26 Nisan 2006 tarihinde, 71 yaşında İstanbul’da hayata veda etti. Kabri, Balıkesir'e bağlı Edremit ilçesinin Tahtakuşlar Mahallesi’nde bulunmaktadır.