Eskişehir’de, bir grup İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bölümü 2. sınıf öğrencileri, 'Sokakları nasıl kullanıyoruz, sokağı nasıl kullanmalıyız, alışılmışın dışında nasıl kullanabiliriz', diye sokağa iç çamaşırı ve çorap astı. Halkın tepkisini ölçme amaçlı çalışmada sokaktan geçen vatandaşlar şaşkınlarını gizleyemedi.

İstanbul’dan geldiklerini belirten Mimarlık öğrencisinden Haluk Kazan, "Biz İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık öğrencisiyiz. Wattapad denilen bir öğrenci grubumuz var. Her şehirde çalışmalar yapıyoruz. Bu bizim ikinci çalışmamız. Birincisi Bursa’da oldu. Üçüncüsü Ankara’da olacak, daha sonra Mardin’de yapılacak. Biz mimarlık hakkında çalışmalar yapıyoruz." dedi.
Çalışmaları hakkında bilgi veren Kazan, "Burada yapmış olduğumuz çalışma sadece 'sokağı nasıl kullanıyoruz, nasıl kullanmalıyız, alışılmışın dışında nasıl kullanabiliriz, ne tepkiler alabiliriz, başka şeylerde ne tepkiler alıyoruz' diye bunu anlamaya çalışıyoruz. Bunları videoya kaydediyoruz. Her yerde farklı tepkiler geliyor. Bizim burada aldığımız tepki daha olumlu oldu. Demin bizi polise ihbar ettiler. Bizim yaptığımız iyi olsun kötü olsun; genelde farklı olduğu için kabul edilmiyor. Tedirgin bir ülke olduğumuz için hemen bir tedirginlik oluşuyor. Bizim için önemli olan da nasıl bir tepki olacağı" şeklinde konuştu.

'SOKAĞIN KULLANICILARI HALKTIR'

Çalışmalarını farklı konularla da yaptıklarını söyleyen Kazan şunları ekledi: "Oluşumun adı watapat. Biz bu çalışmalarımızı hep aynı şekilde yapmıyoruz. Farklı konularda yapıyoruz. Biz bu proje için önce konuyu belirledik. Ne yapalım, kentin kullanıcıları, halkın sokağı nasıl kullandığını inceleyelim ve biz sokağı nasıl değiştirebiliriz, kentin algısını nasıl değiştirebiliriz diye çok farklı çalışmalar yapıyoruz. Buradaki de onlardan birisi. Mimarlıkta bir kavram var kamusal alan diye ve kamusal alan kimindir, halkındır ve halk istediği şeyi yapabilir. Eğer halk burada bu çamaşırları koymak istiyorsa kimse de rahatsız olmuyorsa burada durabilir. Biz daha çok dikkat çekmek için çamaşırları koyduk sokağa. 40 kişiye yakın ekibiz. Her şehirde farklı gruplar çalışıyor."

'İÇ ÇAMASIRI VE ÇORAPLA İLK DEFA ESKİŞEHİR'DE YAPIYORUZ'

Bir başka Mimarlık öğrencisi olan Zeynep Yılmaz ise "Vatandaşlar ne tepki verecekler diye yapıyoruz. Bu aslında bir atölye, mimarlık öğrencilerinin yaptığı atölye, daha önce Bursa’da, İzmir’de yapıldı. Şimdi de Eskişehir’de yapıyoruz. Bunu iç çamaşırıyla ilk defa Eskişehir’de yapıyoruz." şeklinde anlattı.