Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Öyle bir süreç yaşıyoruz ki, kimin 7 Haziran’da iktidardan düştüğü belli ama şu anda kim iktidarda belli değil. Bugünkü meclisin fotoğrafı, kim iktidar, kim muhalefet, belli değil.” dedi.

Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç CHP Genel Merkezi’nde MYK toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu. Sözlerine, ‘ilginç bir süreç yaşıyoruz’ diye başlayan Koç, aradan 31 gün geçmesine rağmen herhangi bir görevlendirmenin olmadığını söyledi. Daha önceki yıllarda yapılan genel seçimlerden sonra oluşan parlamentoda o dönem görev yapan Cumhurbaşkanlarının hükümeti kurma görevini verme için geçen sürenin 14-19 gün arasında olduğunu belirten Koç, "Meclis Başkanlık Divanı kurulsun. Meclis Başkanlık Divanı’nın sayıları şu olsun, bu olmasın. Her türlü tartışmayı beklemeden bu sürecin bir an önce Türkiye’de başlaması gerektiğini ifade ediyoruz. Öyle bir süreç yaşıyoruz ki, kimin 7 Haziran’da iktidardan düştüğü belli ama şu anda kim iktidarda belli değil. Bugünkü meclisin fotoğrafı, kim iktidar, kim muhalefet belli değil.” şeklinde konuştu.

“SEÇİMLERİN SONUCUNU HAYATA GEÇİREMEYEN BİR PARLAMENTO GÖRÜNTÜSÜ VAR”

Tablonun bir an önce şekillenmesi gerektiğini aktaran Koç, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’nin içeride biriktirdiği sorunları var. Türkiye’nin şu ana kadar demokratik kurumlarının uğradığı tahribattan dolayı, hukuk devleti kavramından çıkan uygulamalardan dolayı kaos yapısı içeren sistemi var. Türkiye’nin yine içeride bu belirsizliğin her gün piyasalara yüklediği risk algısı var. Diğer taraftan bakıyorsunuz, normal parlamenter demokrasi içerisinde seçimlerini yapmış, o seçimlerin sonucunu hayata geçiremeyen bir parlamento görüntüsü var. birisi çok hoşuna gidebilir bu belirsizlik süreci. O hoşuna gitmeleri başka yönlere beklenti olarak tahlil edebilir. Koca bir ülke var. Dış sorunlar karşısında eli ayağına dolanacak bir fotoğraf var Türkiye’de.”

“SAÇMA SAPAN İFADELERLE SİYASET GÜNDEMİNİ DOLDURMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”

‘Ben küçücük, politik bulunduğum noktada temsil ettiği siyasi partimin kısa orta ve daha uzun vadedeki çıkarı bu. Onun için ben burada duruyorum. Yok böyle bir şey’ diyen Koç “Böylesine bağnaz bir parti siyasetinin, kendinden başka hiçbir gerçeği kabul etmeyen bir siyasetin kendisine ciddi bir şekilde sorgulama getirmesi gerekir. Kimseyi itham etmiyorum. Bir süreci tarif ediyorum. Bu sürecin içerisinde çeşitli noktalarda direnç sergileyen yapılara genel bir analiz getirmeye çalışıyoruz. Tutumlarının haklılığımıymış gibi önemli parti adına görev yapan noktalardaki kişilerin aslı astarı olmayan yakışı kalmayan ve söyleyen kişiye de yakışmayan, söyleyen kişinin isminin önünde taşıdığı sıfatlarla asla bir araya gelmemesi gereken saçma sapan ifadelerle siyaset gündemini doldurmaya çalışıyorsunuz. Yazık, söyleyene de yazık, eğer bir strateji olarak uygulanıyor ise o politika söyletenlere de yazık.” ifadelerini kullandı.

“HAKKIMIZ BAKİ, SİYASET DE UZUN”

Koç, şöyle devam etti: "Dikkat ederseniz, siz adres çıkartın ama ben hiçbir siyasi partinin, yetkilisinin adını ifade etmedim. Aslında doğrudan isim de ortaya koyarak söyleyebileceğim ve altından kalkamayacakları çok ağır sözler söyleyebilirim. Düşünerek de söyleyebilirim. Cevap verilmedi sanmasın. Hakkımız baki, siyaset de uzun. Eğer bir özür mekanizması geliştirmezler, söylediğinin bir sıkıntı anında istemeden ifade edildiğini ortaya koymazlarsa o zaman milyonlarca hem inançlarına bağlı hem namusuyla yaşayan tüm o insanlara yapılan hakaretin sorumlusuna bulduğumuz her alanda hak ettiği cevabı hem de en ağırından verebilecek noktadayız.”

“KABUL EDİLMEYECEK NE VAR ORADA”

Koç, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ortaya koyduğu 14 maddede, temel hak ve özgürlükler, hukuk devleti, ekonomik ve sosyal alanda verilen vaatlerin uygulanmasından bahsedildiğini ifade etti. Koç, “Kabul edilmeyecek ne var orada? Siyasette ahlak diyoruz. Yani eğer herkesi rahatsız eden bu ülkede namuslarıyla yaşayan, çocuk büyüten tüm insanlarımızın haklarını gasp ederek bir yolsuzluk, arsızlık yaşanmış ya da böyle iddialar ortaya konmuşsa, bunların da soruşturulmasını istiyoruz. Kim bunu reddedebilir?” açıklamasında bulundu.