Kars'ta 8 aylık hamile Nurgül Çağdavur'un (21) 9. kez götürüldüğü hastanede poliklinik önünde sıra beklerken öldüğü iddia edildi. Genç kadının ailesi, doktorların hastalarıyla ilgilenmediğini ve 9. kez gittikleri hastanede ayakta zor duran gelinlerinin sırada beklerken can verdiğini ileri sürdü.

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Kocaköy'de 8 ay önce İmdat Çağdavur ile yuva kuran Nurgül Çağdavur daha çeyizlik eşyalarını kullanamadan karnındaki 8 aylık bebeği ile birlikte hayatını kaybetti. Mezarlıkta annesinin ayak ucuna defnedilen bebeğin babası İmdat Çağdavur, yaşananları anlatırken çaresizliğin bellerini büktüğünü söyledi. Birkaç ay önce doğum için ihtiyaç olacak parayı kazanmak için gurbete giderek inşaatlarda çalışmaya başlayan baba, kötü haberi de gurbette öğrendi. Baba, eşiyle ilgilenmeyen doktorlardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Bir hafta önce rahatsızlanan ve defalarca hastaneye götürülen hanımı için her sonucun olumlu olduğunun söylendiğini ifade eden İmdat Çağdavur, "Doktorlar normal sancı demiş. En son gittiklerinde kabızlıkla ilgili problem olduğunu bana söylediler. Onun da ilaçlarla giderileceğini anlattılar. Son aradığımda durumun ağırlaştığı söylenince, ben de yola çıktım. Yolda eşimin ve çocuğumun acı haberi geldi." dedi.

'İKİ SAAT ÖNCE MÜDAHALE EDİLSEYDİ YAŞAMA ŞANSI OLABİLİRDİ'

Otopsi için Erzurum'a götürülen hanımı için doktorun verdiği bilgileri aktaran Çağdavur, "Bize, hastaya iki saat önce müdahale edilseydi yaşama şansının yüksek olduğu söylendi. Aldığım bilgiye göre acil olan hastaya sıra numarası vermişler." sözleriyle yaşanan ilgisizliğe dikkat çekti.

21 yaşında karnındaki bebeği ile birlikte hayata gözlerini yuman Nurgül Çağdavur'un görümcesi Ayşe Çalışır, hasta olan yengesi için 112'den ambulans istediğini, gelen ambulasta bulunan doktora durumu anlattığını söyledi. Ambulansta herhangi bir müdahale olmadan Kars Harakani Devlet Hastanesine götürüldüğünü dile getiren Çalışır, hastanede yaşadıklarını şöyle anlattı: "Acil bölümüne götürüldü, oradaki doktorlardan nöbetçi doktora durumu izah ettim. 8 aylık gebe olduğunu söyledim. Yardım edin dedim. Kadın bize, 'Gidin, bayan müşahade odasında bekleyin, geleceğim' dedi. Biz gittik, orada en az yarım saat bekledik. Bayan gelmedi. Ben bayana gidip şikayetimizi söyledim, bizden biyokimya tahlili istedi. Biyokimya tahlili ile benim yengemin durumunun hiçbir alakası yoktur. Ben gidip tahlillerini yaptırıp getirdim. Doktor kantine gidip çay içiyor. Bize yardım etmediler, gece yarısı 1'e kadar bekledik, bizi doğum sevkine gönderdiler. Sadece serum verdiler."

'ÇEYİZİNİ KULLANAMADI'

Yengesinin daha henüz çeyizini bile düzenli kullanamadığını belirten Çalışır, evlerinden 2 canın toprağa verildiğini ve yeğeninin devlete ilerde asker, halka doktor, savcı, hakim ve öğretmen olacağını gözyaşları arasında söyledi.

Yengesi ile ayın 29'unda tekrar hastaneye gittiklerini aktaran Çalışır, "Son gidildiği günde, 9'da sabah gidiliyor. Tekrar şikayetler anlatılıyor. Acil hastaya poliklinikte 37. sıra veriliyor. Sıra gelmeden biz bir iki kez kapıyı tıklattık, 'Durum acil' dedik. Onlar da 'Sırasını beklesin' dediler. Kadın orada koridorda can verdi. Kars Devlet Hastanesi bizimle hiçbir şekilde ilgilenmedi." iddiasında bulundu.

BABA ÖZÇALIŞIR: POLİKİNLİK DOKTORU İÇERİ ALMADI, DİĞER HASTALARDAN SIRA İSTEDİM

Kızını toprağa veren baba İsa Özçalışır ise Nisan 23’ünden ay sonuna kadar kızını, 3 kez ambulans ile hastaneye götürdüklerini, 2 kez kendilerinin Kars’a götürdüğünü, 1 kez Digor'da hastaneye götürdüklerini ve 3 kez ise ambulans olmadığı için taksi ile Kars’a hastaneye götürdüklerini anlattı. 9 kez hastaneye kızlarını götüren Özçalışır, "Doktorlar bizimle ilgilenmediler. Polikinliğin kapısına vurdum, ‘Hocam hastam dışarıda sandalye üzerinde ölüyor.' Adam diyor 'Yok', diğer arkadaşlardan sıra istedim. 'Siz ayaktasınız, benim hastan ölüyor' dedim. Tekrar kapıyı tıklattım, 'Çıkar mısın' dedi." şeklinde konuştu.

MUHTAR: HASTALARIMIZ SIRALARDA PERİŞAN OLUYOR

Kocaköy Muhtarı Yılmaz Çağdavur, Kars Devlet Hastanesinin genel anlamda hastalarına bakmadığını ileri sürdü. Devlet hastanesine giden hastaların yakın zamanda birleştirilen Kadın Doğum Hastanesinin hastaları ile sıralarda perişan alduklarını aktaran Çağdavur, "Geçen gün bir hastamız vardı, hastaneye gitti zaturre denildi. Ama İstanbul'da kanser teşhisi koydular. Son olarak ise hamile bir kadın hastaneye gidiyor. Kadın ölü olarak geri geldi. Ölüm sebebi şuydu; gaz yapıyor, bağırsaklarında sıkıntı vardı. Birkaç gün götürdü getirdiler. Hiçbir şekilde ilgilenmediler. Hastamız öldü." şeklinde konuştu.

Öte yandan telefonla bilgi almaya çalıştığımız Kars Devlet Hastanesinde Başhekim’in telefonu verilmedi. Kars Kamu Hastaneler Birliği ve İl Sağlık Müdürünün telefonlarına ise ulaşılamadı.