Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, grip (influenza) vaka sayılarında ya da laboratuvar sonuçlarında, geçtiğimiz yıllara göre beklenenin üstünde bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Dr. Hamzaoğlu, yaptığı açıklamada, mevsimsel gribin Türkiye ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilediği genel olarak bilindiğinden, çok daha fazla sayıda hastane yatışları ve ölümlere neden olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de grip hastalığını izlemek, olası salgınları önceden fark etmek, grip virüsünün yaygınlığını ve tiplerini tespit etmek amacı ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde 2005 yılından beri 'Sentinel İnfluenza Sürveyansı' çalışması yürütüldüğünü anlatan Hamzaoğlu, “Şu an için ilimizde geçen yıllara göre vaka sayılarında ya da laboratuvar sonuçlarında beklenenin üstünde bir durum söz konusu değildir. Ancak grip mevsimi devam etmektedir.” dedi.

Gribin, influenza virüsünün sebep olduğu, solunum yoluyla bulaşan bir üst solunum yolu hastalığı olduğunu kaydeden Hamzaoğlu, özellikle ateş/titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ciddi halsizlik ve vücut ağrıları gibi bulgularla kendini gösterdiğini ifade etti. Gribin nezleden daha şiddetli bir hastalığa neden olabileceğine işaret eden Hamzaoğlu, bazen zatürree gibi hastalıkları beraberinde getirerek hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanan şiddete ulaşabildiğine vurgu yaptı. Grip belirtileri ile rahatsızlananların hekime başvurması tavsiyesinde bulunan Hamzaoğlu, “Antibiyotikler gribi tedavi etmezler. Bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.” dedi.