Kars'ta Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri'nin türbesinin bulunduğu külliyede başlatılan inşaat çalışmaları ile ağaçlar sökülüyor. Harakan-i gönüllülerinin tepki gösterdiği projeyi yerinde inceleyen Vali Günay Özdemir, külliye bahçesinde Diyanet tarafından oluşturulan çadırda çorba içti.

Kars'ta Anadolu'nun manevi fatihi olarak bilinen Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri Külliyesi'nde başlatılan çalışmalar tepkilere rağmen devam ediyor. 2 gün öce başlayan çalışmalara Harakan-i gönüllüleri tepki göstermiş, dün ise Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya meramlarını anlatmaları engellenmişti. Gönüllüler alın teri ve halkın desteği ile yapılan düzenlemelerin bozulması karşısında Harakan-i dostlarının nerede olduğunu soruyor. Projenin var olanı yok etmek olduğunu anlatan gönüllüler, yıkılmak üzere olan Beyler Beyi Sarayı'nın restore edilmesi ile projeye başlanılmasını öneriyor. Çevrede bulunan ağaçların söküleceğini ifade eden gönüllüler, Hazret'in siyasi ranta malzeme edildiğini ileri sürüyor.

Külliye önüne konulan projeye bakan vatandaşlardan İsmet Demiral, "Her şey güzel de bu ağaçlar kaldırılırsa çok yazık olur. Kars'ın bir tek yeşillik alanı burası, yazık olur. İstimlaklar nasıl olacak bilemiyoruz. 90 güne biteceği söyleniyor bitmez." dedi.

'BU BİR SEÇİM PROPAGANDASI'

Kaleiçi Mahallesi'nde oturan Hasan Kaya, "Burada bir yanlışlık var. 11. ayın 24’ünde bu proje biter mi? Burası kış memleketi, betonlar hep donar. 9. ayda bile gündüz atılan beton donuyor. Bu bir seçim propagandasıdır." diye konuştu.

Kars Valisi Günay Özdemir ise ağaçların söküldüğü, istinat duvarlarının yıkıldığı, merdivenlerin kazma ve hiltili araçlarla kırıldığı alanda inceleme yaptı. Ardından yaptığı açıklamada, "Proje ile neler yapılacaksa onu biz resim olarak da külliyenin girişine koyduk. O proje o şekilde devam edecektir. Tabi eleştiriler olacak, her zaman eleştirilere açığız. Eğer olumlu eleştiriler olursa bunları biz değerlendirmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

'HARAKAN-İ KÜLLİYESİ'NDE HE GÜN İKİNDİYE KADAR ÇORBA'

Vali Özdemir, 'Ebu'l Hasan Harakan-i sofrası İyilik Çorbası' dağıtımı sonrası, çorbanın her gün ikindiye kadar herkese verileceğini söyledi. Vali, "Bu Harakan-i Hazretleri'nin emrini yerine getirmek için yapmış olduğumuz bir faaliyet. Aslında bu faaliyetimizle biz Harakan-i Hazretleri'nin misafirlerine hizmet ediyoruz. Çünkü Harakan-i Hazretleri'nin misafirlerine ziyaretçilerine hizmet etmek bir nimettir." diye konuştu.

Etkinliğe katılan İl Müftüsü Mehmet Genç ise "Bunu 'Harakani Sofrası' olarak adlandırıyoruz. Zira Harakani bir simgedir. Şu an 150 kişilik bir çadırımız var. Bugün 300 kişiye çorba verildi, bundan sonra 500 ulaşacaktır." şeklinde konuştu.